Kateri so možni razlogi za upočasnjeno otrokovo prebavo

0
587
Prebavne težave
Prebavne težave

Nekaj namigov za vzroke ko ima otrok upočasnjejo prebavo.

Otroška hrana. Dojenčki, ki so hranjeni z mlečnim nadomestkom, so bolj nagnjeni k zaprtju, saj so mlečni nadomestki težje prebavljivi kot materino mleko. Blato je lahko trdo in grudasto, medtem, ko je blato dojenih dojenčkov skoraj vedno mehko in tekoče, tudi če otrok nekaj dni ni iztrebljal.

Uvajanje goste hrane. Dojenčki so pogosto zaprti, ko jih navajate na gosto hrano, saj se mora njihovo telo šele naučiti, kako se spopadati z novo hrano. Do zaprtja lahko privede tudi premalo vlaknin in premalo tekočine.

Dehidracija. Vaš dojenček ne želi piti. Morda ga mučijo zobki, soor, vneto grlo, prehlad ali vnetje ušes. Če že uživa gosto hrano, morda poleg uživanja kašic premalo pije. Dejstvo je, ne glede na razlog, da če vaš dojenček ne dobi dovolj tekočine, to lahko vodi k trdemu in suhemu blatu, ki ga je zelo težko izločiti.

Bolezen ali medicinski vzrok. Včasih je zaprtje znak alergije na hrano ali zastrupitve s hrano (botulizem ali črevesne bolezni).

Zelo redko je zaprtje posledica prirojene bolezni, na primer, če debelo črevo ne deluje pravilno, ko se anus in danka med nosečnostjo ne priključita pravilno, pri spini bifidi ali cistični fibrozi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here