Kateri plavalni pripomočki so primerni za otroka?

0
1497
Plavanje otroka
Plavanje otroka

Veliko plavalnih pripomočkov ni primernih za otroke, nekateri so lahko celo nevarni. Plavalni pripomočki so tako prekletstvo kot blagoslov. Po eni strani lahko rešujejo življenja, po drugi strani pa dajejo lažen občutek varnosti. Pomembno je, da otroka čim prej seznanite z vodo.

Mnogi učitelji plavanja menijo, da je najbolje, da otrok plava skupaj z očetom in mamo, ki mu pomagata in ne uporablja plavalnih pripomočkov. Plavalni pripomočki namreč posegajo v svobodo gibanja in preprečijo otroku, da bi razvil naravni občutek za vodo. Eno od zlatih pravil za kopanje je: plavalni pripomočki ne spadajo v globoko vodo, saj tam niso varni. Otroški sedeži niso priporočljivi, saj pri prevrnitvi sedeža, otrok praktično nima nobene možnosti za pobeg iz njega. Plavajoči sedež ostane na površini, glava in trup otroka pa sta pod vodo.

Nasveti za nakup in uporabo plavalnega pripomočka:

1.   Dobra podpora – bodite prepričani, da dajejo nadlahti dobro podporo
2.  Dve komori namesto ene – napihljivi pripomočki plavanje morajo imeti dve komori, vsako z ločenim ventilom ali iz materiala z vgrajenim vzgonom (pena ali stiropor).
3.  Dobri ventili – ventili morajo biti tako nizko, da jih otrok ne more po naključju odpreti in tako spustiti zraka.
4.  Varnost je pomembnejša od videza – ne bodite pozorni na videz, ampak na varnost. Kupite samo varnostno odobrene plavalne pripomočke izdelane v skladu z EU standardi..
5.  Signalne barve – plavalni pripomočki morajo imeti svetle  in žive barve – obseg sega od rumene do rdeče-oranžne.
6. Ne smejo biti krhki – plavalnih pripomočkov ne puščajte na soncu. Plastike lahko postane krhka in pušča.

Prav tako pa pazite, da bodo pripomočki primerni tudi glede na starostno skupino v katero spada vaš otrok. Uživajte v vročih poletnih dneh in varnih vodnih aktivnostih!

Vir: Wireltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here