Katere vrste sira so varne v času nosečnosti in katere ne

0
17128
vrste sira so varne v času nosečnosti
vrste sira so varne v času nosečnosti

Različne vrste sira so varne v času nosečnosti, vendar pa ne vse, zato se izogibajte belim mehkim vrstam sirov s plesnijo ter modro marmoriranim sirom.

Sir je pomemben vir beljakovin in razpršilnik kalcija za nosečnice. Obstaja več vrst sira, ki jih lahko tudi jeste v nosečnosti, vendar pa se morate izogibati nekaterih vrst. Med siri, ki jih ne smete jesti med nosečnostjo, so beli mehki siri s plesnijo, kot so Brie, Camembert ali chevre (tip sira iz kozjega mleka) in modro marmorirani siri, kot so Roquefort ali gorgonzola. Te vrste dajejo prednost rasti določenih bakterij, kot je listerija, ki povzroča zastrupitev s hrano. Ti siri vsebujejo več vlage in so manj kisli kot drugi in s tem zagotavljajo popolno podlago za vzrejo listerij. Ti siri so škodljivi za nerojenega otroka, tudi če so ti pasterizirani.

Nekatere vrste sira so varne v času nosečnosti

Trdi sir: prekajene različice, Babybel (poltrdi sir), sir Caerphilly (pol-mehki sir iz Walesa), cheddar, Chester, Comte, Double Gloucester, edamec, ementalec, angleški cheddar iz mleka koz, gavda, Grana Padano, grojer, Havarti, Jarlsberg, Jurassic, kefalotyri, Lancashire, manchego, parmezan, pecorino (trdo), Provolone, Red Leicester, sbrinz, sir Tilzit.

Mehki siri in predelani siri: Boursin, skuta, sveži sir, feta, halloumi, sir iz kozjega mleka brez bele kože, Mascarpone, mozzarella, paneer (indijski sir), skuta.

Jogurti, probiotična živila, kisle smetane in smetane se lahko jedo v kakršni koli obliki ali okusu.

Siri, ki jih ne bi smeli jesti med nosečnostjo

Mehki siri z belo plesnijo: Brie, Camembert, Chaumes, chevre (kozji sir z belo kožo), Pont-l’Évêque, Prince Jean, Taleggio, Vacherin fribourgeois.

Modri siri: bavarski modri sir Bergader, Blue Wensleydale (Yorkshire), Bleu d’Auvergne, Cabrales, danski modri sir, gorgonzola, Romano, Roncal, Roquefort, Stilton, Tomme.

Mehki, nepasterizirani siri, vključno s kozjim in ovčjim sirom Chabichou in piramidno Torto del Casar.

Lahko jeste hrano z modrim sirom, ko je sir ogrevan dovolj dolgo. Če ste vzeli na primer omako gorgonzola, se prepričajte, da je postal sir vroč, ne le, da se je stopil. Kot varnostni ukrep iz sira odrežite kožo, ker so na njej lahko bakterije. Bolj dolgo kot sir zori, bolj varna je uporaba. Zato strokovnjaki ocenjujejo, da je trdi sir varen, tudi če je bil izdelan iz surovega mleka. Škodljive bakterije ne morejo preživeti dolgega obdobja zorenja. Fermentirani mlečni izdelki, izdelani iz pasteriziranega mleka, ne vsebujejo listerij. Jogurt, skuta ali sveži sir se proizvajajo iz segretega mleka in so zato neškodljivi. Ko kupujete sir, bodite pozorni na oznake, saj mora na embalaži imeti zaznamek, da je iz surovega mleka. Če niste prepričani, raje vprašajte.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here