Katere igrače so primerne za otroka

0
7721
igrače
igrače

Igra predstavlja specifičen način otrokovega izražanja. Ker igrače izbiramo starši, posvetimo temu nekaj pozornosti in izberimo koristno igračo.

Po besedah psihoterapevtke, Metke Furlani, se igra prične kmalu po rojstvu, ko se dojenček začne igrati s svojimi rokicami in nogicami, ko začne raziskovati svoje telo, kar predstavlja individualno, prosto igranje, nekje v drugem letu starosti pa preide v vzporedno igranje in igro posnemanja, kjer uporablja igrače. In šele kasneje, preden otrok stopi v šolo, preide otroška igra v skupinsko igro.

STAROST

PRIMERNE IGRAČE 

do 2. leta

igrače, ki jih otrok lahko vleče za seboj, ročni voziček, samokolnica, preproste sestavljanke, otroško pohištvo, veliki igralni elementi (zaboji, blazine, kocke za zlaganje)

med 2. in 3. letom

igrače za sestavljanje, slikanice, ki piskajo, prstne barve, voščenke in velike podlage iz papirja, kuhinjska posoda za lutke, otroški telefon, kocke za zlaganje, kompleti za igrače (oblačila za punčke), živali s kmetije, tricikel, sani, konjiček za guganje

po 3. letu

soba za punčke in trgovina z opremo, rolerji, sestavljanke, igre s šivanjem in pletenjem, ročne lutke, igre s kartami

po 5. letu

slikanice in prve knjige za branje, spretnostne igre, igre s področja spoznavanja stvari in okolja, kolebnica, trampolin, pobarvanke, prvi glasbeni inštrumenti

Do 2. leta se otrok večinoma igra z mamo

Po 1. letu (ali prej) malčku lahko prepevate in ga božate ob tem, ko ga previjate ali kopate. Posadite si ga na kolena in z njim ob petju poskakujte. Igrajte se skrivalnice. Vzemite v naročje njegovega medvedka, stisnite ga k sebi in se pogovarjajte z njim, kot bi bil živ, potem pa posadite medvedka v otrokovo naročje, da enako naredi tudi on. Ponudite mu knjige in jih berite z njim. Ponudite mu različne materiale in jih poimenujte (trd, mehek). Plazite se z njim po stanovanju. Podajajte si žogo, sestavljajte kocke. Ljubkujte ga. Poslušajte z njim glasbo, ki vam je všeč ter ob tem z njim plešite. Posnemajte živalske glasove. Dopustite mu, da vam »pomaga« pri vaših vsakdanjih opravilih. Pogovarjajte se z njim kot s sebi enakim.

Med 2. in 3. letom začne otrok posnemati odrasle in se igra vzporedno z drugimi otroki

V obdobju po dopolnjenem 2. letu se z otrokom učite pesmice (npr. Ringa ringa raja, Kili kili), se z njim igrajte prstne igre (npr. Miška kuha kašico), ga učite šepetanja in posnemanja izrazov na obrazu. Z njim rišite, se pretvarjajte (npr. da pijete mleko) in ga ob tem povabite, da enako naredi tudi on. Učite ga vonjav, peljite ga v naravo in z njim tipajte (npr. drevo, list, kamen). Na vrtu lahko skrijete tri male igrače in mu vnaprej povejte, kaj naj išče. Lahko tudi zberete otrokove igrače in jih uredite po barvi, velikosti in drugih lastnostih.

Po 3. letu narašča zanimanje za vrstnike

Vse bolj postajajo pomembne družabne igre, ki vplivajo na otrokov socialni razvoj (podrejanje pravilom v igri, podrejanje v korist skupini, upoštevanje drugih, veselje ob uspehu v skupini). S tem se poveča tudi vloga vrstnikov v skupini. Otroci si podajajo žogo, se lovijo, igrajo skrivalnice. Igrajo se spomin, trgovino, zdravnike, vrtec. Punčke rade izdelujejo preprost nakit (npr. iz testenin), fantki se igrajo vojake. Kljub temu še vedno prevladuje samostojno igranje do 5. leta. Z njimi lahko valjate, režete in gnetete testo. Lahko uporabite plastelin, ki ga stiskate, valjate in režete. Izdelujte voščilnice, vabila, maske in lutke iz blaga. Na dvorišču lahko položite lončke za rože v vrsto, otrok pa s kolesom vozi med njimi. Ne smete pozabiti na skakanje po stopnicah, čofotanje po lužah, delanje odtisov stopal.

PREŽIVITE ČIM VEČ ČASA V NARAVI
Starši so danes vse preveč zaščitniški do otroka in s tem otroku ne naredijo koristi, poudarja dr. Ranko Rajović, nevroendokrinolog, ustanovitelj programa NTC za spodbujanje inteligence otrok in svetuje, da z otrokom preživite čim več časa v naravi. Igra je najpomembnejša, saj se otrok skozi njo ogromno nauči. Otrok naj pleza, skače. Nič zato če pade. Pri vseh teh aktivnostih otrok aktivira možgane, deluje akomodacija, rotacija, ravnovesje, fina motorika, govor, miselna klasifikacija … Takšne igre so igrali že naši starši. Na primer: ravbarji in žandarji, frnikole, »gumi twist«, to je ena najboljših iger za ravnotežje, rotacijo, hkrati pa mora otrok tudi razmišljati. Če je le možno, pojdite z otrokom na podeželje. Za razvoj možganov je pomembno tudi gibanje prstov, govor, akomodacija očesa, česar otrok ne dobi pri gledanju risank. Otrok naj čim več dela s prstki, da razvije fino motoriko, npr. oblikuje plastelin. Še več idej najdete v knjigi IQ otroka – skrb staršev.

Kako izbrati igrače?

Pri izbiri igrač naj bo prvo vodilo, ali so primerne za otrokovo starost. Za otroke od 1. do 5. leta starosti je na voljo široka paleta igrač, ki je odvisna predvsem od vrste igre. Pri izbiri igrač, predvsem pri starejših otrocih, upoštevajte tudi njihove želje. O tem, kaj potrebujejo in si želijo, se z otroki pogovorite doma, ne pa v trgovini, kjer se bo otrok odločal po trenutni presoji. Bodite pozorni na to, s čim se otrok igra in kaj mu pri igri manjka. Pri izbiri Ljubica Marjanovič Umek svetuje, da ne delate razlik med dečki in deklicami, saj se vsi želijo igrati tako s punčkami kot z avtomobilčki, ter se izogibajte igračam, katerih namen je izključno nasilje. Te igrače namreč ne pripomorejo k razvoju otroka, čeprav se nasilju v igri ni mogoče izogniti. Otroci si bodo še vedno izdelovali pištole, puške ipd., vendar pa je ključna razlika ta, da bodo pri izdelavi uporabili svojo domišljijo, izdelka pa na koncu morda sploh ne bodo uporabili.

GIBALNE IGRE
 • Enostavne igrače, ki jih spravijo v gibanje, npr. žoga;
 • strukturirane igrače, npr. vrvice za skakanje, preskakovanje, vrtenje obročev;
 • enostavni pripomočki, npr. kotalke, drsalke, smuči;
 • manjše igrače – različna vozila, kot so tricikel, veliki tovornjaki in avtomobilčki, ki jih premikamo po tleh, zraven pa se tudi sami gibamo.
DOMIŠLJIJSKE IGRE
 • Igrače, s katerimi otroci posnemajo okolje in ki spodbujajo domišljijo;
 • različna vozila, dojenčki, punčke-lutke, oprema za lutke (obleke, pohištvo).
KONSTRUKCIJSKE IGRE
 • Igrače, ki jih zlagamo in sestavljamo, npr. različne lesene in plastične kocke.
DRUŽABNE IGRE
 • Različne družabne igre, kot so človek ne jezi se, domine, karte, ki imajo sicer različno vsebino, vendar pa je način igranja isti.

Pri izbiri igrač naj starši predvsem pri starejših otrocih upoštevajo tudi njihove želje. O tem, kaj potrebujejo in si želijo, naj se z otroki pogovorijo doma, ne pa v trgovini, kjer se bo otrok odločal po trenutni presoji. Starši naj bodo pozorni na to, s čim se otrok igra in kaj mu pri igri manjka.

Pri izbiri Ljubica Marjanovič Umek svetuje, naj ne delamo razlik med dečki in deklicami, saj se vsi želijo igrati tako s punčkami kot z avtomobilčki, ter naj se izogibamo igračam, katerih namen je izključno nasilje. Te igrače namreč ne pripomorejo k razvoju otroka, čeprav se nasilju v igri ni mogoče izogniti. Otroci si bodo še vedno izdelovali pištole, puške ipd., vendar pa je ključna razlika ta, da bodo pri izdelavi uporabili svojo domišljijo, izdelka pa na koncu morda sploh ne bodo uporabili.

Kaj je dobra igrača

Znak dobra igrača
Znak dobra igrača
Dobro igračo lahko prepoznate po posebnem znaku za dobro igračo, ki dokazuje, da je bila igrača preizkušena na vseh ključnih področjih, ki so pomembna za varno in sproščeno igro. Vendar ima to oznako le malo igrač, zato se osredotočite tudi na znak CE, ki ga podeljuje carina in predstavlja minimalno zagotovilo, da je igrača varna. Izbira pa je še vedno vaša odločitev, zato bodite zahtevni kupci.
VEDNO:
 • vzemite igračo iz embalaže,
 • preberite vse podatke o igrači in navodila za njeno uporabo,
 • presodite, ali je primerna za starost otroka, ker so oznake na igračah pogosto zelo široke, npr. 3–99 let in
 • preglejte osnovno sestavo in izdelavo igrače – ali morebiti odpadajo deli igrače, barva pušča sledi ipd.

Igrače lahko izdelamo sami

Uporabite lahko različne materiale – papir, naravni materiali, kot so kostanj, listje, kamen. Pri izdelavi igrač v sam proces vključite otroka, da vidi, kako lahko naredimo, recimo, ptiča iz papirja. S tem boste otroku pokazali, da se radi igrate z njim in sprejemate njegovo igro, zaradi česar vam bo hvaležen. Te izdelke običajno hranijo otroci na posebnem mestu in jih ne zavržejo.

Metka Furlani

http://www.metkafurlani.si/

univ. dipl. soc in psihodinamska psihoterapevtka

prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek

http://www.ff.uni-lj.si/

razvojna psihologinja, Filozofske fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj