DružinaKakšno vlogo imajo pri vzgoji stari starši

Kakšno vlogo imajo pri vzgoji stari starši

Aktivna prisotnost starih staršev v življenju otrok prispeva k njihovemu socialnemu in čustvenemu razvoju. Stari starši so pogosto vir brezpogojne ljubezni in podpore, kar pomaga otrokom razviti pozitivne odnose z drugimi. Otroci, ki imajo tesne odnose s starimi starši, pogosto razvijejo boljše socialne veščine in večjo čustveno stabilnost.

Stari starši imajo edinstveno in neprecenljivo vlogo v družinskem življenju. Njihova prisotnost in vpliv segata daleč preko zgolj čuvanja vnukov. Lahko ponudijo čustveno podporo, modrost, življenjske izkušnje ter stabilnost, ki so ključni za razvoj otrok in dobrobit staršev. Raziskave kažejo, da stari starši, ki so aktivno vključeni v življenje svojih vnukov, prispevajo k boljšemu čustvenemu, socialnemu in kognitivnemu razvoju otrok.

Čustvena povezanost

Stari starši lahko otrokom nudijo globoko čustveno povezavo. Njihova ljubezen in sprejemanje ustvarjata varno okolje, kjer se otroci lahko počutijo ljubljene in cenjene. To prispeva k razvoju otrokove samozavesti in občutka varnosti. Pogosto predstavljajo stabilno prisotnost v otrokovem življenju, kar je še posebej pomembno v obdobjih sprememb ali družinskih kriz.

Modrost in izkušnje

Z leti pridobljene izkušnje in modrost starih staršev so neprecenljive. Otroci lahko skozi zgodbe in nasvete spoznavajo preteklost, vrednote in življenjske lekcije, ki jih morda ne bi dobili drugje. Stari starši lahko delijo svoje življenjske izkušnje in tradicije, kar pomaga otrokom razumeti svoje korenine in družinsko zgodovino.

Vloga mentorjev

Stari starši lahko delujejo kot mentorji in učitelji za svoje vnuke. Njihova potrpežljivost in razumevanje omogočata otrokom, da se učijo skozi igro in interakcijo. Pogosto sodelujejo pri šolskih nalogah, branju in drugih izobraževalnih dejavnostih, kar spodbuja kognitivni razvoj in ljubezen do učenja.

Podpora staršem

Za starše je pomoč in podpora starih staršev lahko neprecenljiva. Stari starši lahko nudijo praktično pomoč pri varstvu otrok, kar staršem omogoča, da si vzamejo čas za sebe ali za svoje poklicne obveznosti. Poleg tega lahko nudijo čustveno podporo in nasvete, ki so rezultat njihovih lastnih starševskih izkušenj.

Socialni in čustveni razvoj

Stari starši svoje vnuke doživljajo drugače kot svoje otroke. Vloga starih staršev pri vzgoji vnukov je v zadnjem času zelo pomembna, predvsem v socialnem razvoju s pripovedovanjem zgodb in življenjskih izkušenj. Vplivajo tudi na čustven razvoj otroka. Poglejte si video z Majo Horvat Lampe, družinsko in zakonsko terapevtko.

Zelo pomembno, predvsem zaradi delovnikov staršev, ki so dolgi, vstopajo kot način varstva, imajo pomembno vlogo v socilanem smislu – pravljice, govorijo o svojih časih, modrosti. Tudi čustveno, v smislu neke topline in bližine, ker jim ni potrebno biti tako osredotočeni na vzgojo in discipline otrok. Tudi značajsko pripomorejo, ker imajo nekatere lastnosti, ki jih starši morda nimajo. Vidi drugačne načine, vzor.

Stari starši doživljajo vnuke drugače kot svoje otroke, torej imajo bolj vlogo pomočnikov, ki pomagajo svojim otrokom pri vzgoji. Seveda pa so slabši primeri, ko morajo stari starši nadomestiti prave starše, ob pojavu kakšnega alkoholizma, nasilja …

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj