Kakšno vlogo ima simbolna igra pri razvoju mišljenja otroka

0
2056

Razvoj mišljenja otroka lahko starši spodbujamo, zato se potrudimo skozi vloge igranja z otrokom, predvsem lahko pomaga simbolna igra.

Simbolna igra
Simbolna igra

Simbolna igra ima velik pomen pri razvoju otrokovega mišljenja. Otroku lahko »strož« postane telefon in s tem razvija mišljenje, v videu Lidija Jerše, mag. predšolske vzgoje, pomočnica ravnateljice, Vrtec Kočevje, razlaga zakaj je pomembna simbolna igra za razvoj mišljenja otroka.

Simbolna igra je vrhunec otroške igre

Gre na neko stopnjo, do katere pride otrok, ko si otrok predstavlja nekaj česar ni. Gre za začetek abstraktnega mišljenja. Npr. predmet nadomesti drug predmet, da otrok vključi osebo, ki je takrat ni poleg. Simbolna igra je pomembna v razvoju otroka. Po tem se tudi vidi na kateri stopnji razvoja je otrok. Simbolna igra je vedno nekaj, kar si otrok predstavlja. Npr. igra z določenimi predmeti – storž predstavlja telefon oziroma se igra igre vlog, predstavlja si, da je nekdo prisoten, ki ga dejansko ni. To kaže na višjo stopnjo otrokovega mišljenja.

Otroku je potrebno nuditi primerno okolje, da bo čim prej začel razvijati svojo domišljijo. Čim več vzpodbud, pomembni so tudi didaktični materiali. Igrače v trgovini so popolne, popolnoma izdelane in na nek način ovirajo razvoj domišljije, saj ima otrok na voljo preveč izpopolnjenih igrač in na nek način nima na razpolago igrač, da bi si sam ustvari igro, domišljijo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidija Jerše

mag. prof. predšolske vzgoje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here