Kakšno otroško zobno ščetko uporabljati

0
922

Otroško zobno ščetko izberemo mehkejšo in vedno nekoliko manjšo, da jo otrok lahko prime. Zamenjamo jo bolj pogosto kot našo zobno ščetko.

Pri majhnem otroku je pomembno, da zobno ščetko večkrat zamenjamo. Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid svetuje, da uporabljamo mehko in raje manjšo zobno ščetko.

Otroška zobna ščetka
Otroška zobna ščetka

Kakšno otroško zobno ščetko izbrati?

Pri majhnih otrocih je zobno ščetko potrebno menjati zelo pogosto. Ko se razcveti, ko je grda na pogled, pomeni, da ni več njena funkcija primerna, ker otroci preveč pritiskajo, grizejo in zato se ščetke hitro obrabljajo. Tri mesece je tista doba, ko je zobno ščetko potrebno zamenjati.

Kaj pa glede trdote?

Ščetka naj bo mehkejša in vedno raje manjša kot večja, kar pomeni da je glava, aktivni del manjši, čeprav je npr. otrok že dosegel 6 let in bi lahko imel večjo ščetko. Ščetka naj bo manjša, ker kasneje izraščajo molarji, stalne šestice, ki so stalni zobki in ti zobki so čisto zadaj, zato so ta mesta težko dostopna, saj sta čeljust in glava še majhni. Ko se usta odprejo, se mišice zelo nategnejo in je zopet dostopnost slabša in če je krtačka manjša, se bo lažje prišlo na področja, ki so problematična.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Velkavrh Kirn

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med., ZD Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here