Znaki, da otrok ločitve ne prenaša dobro

1221

Otrok ločitev težko prenaša, saj se čuti krivega za razpad zveze.

Otrok ločitev težko prenaša, saj se čuti krivega za razpad. Prvi znak je žalost in indiferentnost. Nekateri otroci na zunaj ne kažejo stiske, v sebi pa doživljajo veliko stisko. Psihologinja Janja Frelih Gorjanc poudarja, da je zelo pomembno, da damo otroku možnost, da spregovori o svojih občutkih.

Prvi znak je vedno neka žalost, lahko se tudi kaže kot neka indiferentnost, kot da ničesar ne čuti, kot da je dobro, vendar ne vemo, koliko to čuti znotraj sebe. Na zunaj izgleda vse dobro, v resnici pa doživlja v sebi globoko stisko. Moramo ga vprašati, kako se počuti, kako je, ko oči živi drugje, da mu odpremo vrata, da govorimo o tem. Zavedati se moramo, da tudi če imamo konflikt s svojim bivšim partnerjem, moramo biti zreli starši.

Otrok manj občuti stisko, če se starša znata pomeniti in zavedati. Otrok to izraža na različne načine: preneha jesti, pretirano je, je izoliran od prijateljev, ima vedenjske težave, padci in neprestane poškodbe … Otrok bo vedno jezen na tistega, pri katerem se počuti bolj varno. Lahko se tudi zelo spremeni osebnostno. Ni nujno, da so vsi znaki ločitve, vendar mu moramo odpreti pot, da izrazi tisto, kar želi.

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav