Kakšni so znaki izraščanja zob pri dojenčku

0
5762

Prvi znaki izraščanja zob se lahko pokažejo mesec ali dva preden opazimo prvi zobek. Eden od znakov, ki nastopijo najprej je običajno povečano slinjenje.

Oglejte si video o drugih znakih izraščanja zobkov z Lidio Rahne, dr. dent. med. spec. pedontologom.

Velikokrat se zgodi, da se otrok začne sliniti, in to je eden od znakov izraščanja zob. To slinjenje se nato zmanjša in se pojavlja čez dva do tri mesece, zgodi se lahko, da šele okoli osmega ali desetega meseca izraste prvi zobek. Ti ciklusi se lahko ponavljajo dvakrat, trikrat in ker je otrok takrat nekoliko nerazpoložen, je pričakovanje staršev, da je vzrok v zobu in pričakujejo, a se nič ne zgodi.

Prvi spodnji sekalec pride prvi, dlesen okoli zoba tik preden pride zobek na površje izgleda nekoliko zadebeljena, na otip mehka, če dobro pogledamo, lahko na vrhu zobnega grebena, kjer pride zobek ven, se pokaže mala črtica. S tem je nakazano, kje naj bi zobek izrastel. Tik preden izraste, kakšen dan prej, se začuti žagico, ki jo ima zobek. Pri zgornjem je nekoliko lažje, ker so večji in kost v zgornji čeljusti je nekoliko tanjša, zato lahko nekaj mesecev prej zaznamo obrise.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidia Rahne

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med. spec. pedontolog

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here