Kakšni copatki ali čevlji so primerni za otroka

10045

Noga naj bo čim bolj prosta, zaradi boljšega ravnotežje in razvoja loka.

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) za hojo po stanovanju priporoča čim mehkejše nogavice z nedrsečim podplatom. Noga naj bo čim bolj prosta, zaradi boljšega ravnotežje in razvoja loka. Za ven pa priporoča čevlje z mehkim podplatom, na vezalke, dovolj velike in široke, s čim manj loki.

Copati ali čevlji se za hojo v notranjih prostorih odsvetujejo. Za hojo po notranjih prostorov se priporočajo čim mehkejše nogavice z nedrsečim podplatom. Ko začne otrok vstajati in hoditi, potrebuje »informacije »iz svojih podplatov. Z nogami lovi ravnotežje, se ravnotežnostno odziva, če pa ga mi obujemo v copat s trdim podplatom, mu vse to onemogočimo. Noga naj bo čim bolj prosta, da se bodo stopalni loki pravilno oblikovali.

Če otroka obujemo v trd copat, je podobno, kot bi sebi dali opornico na gleženj ali zapestje – ko po nekem času opornico snamemo, naše mišice niso več tako močne, kot so bile prej. Za dobro hojo in pravilen razvoj stopal je zato najprimernejša bosa noga. Ko otrok shodi, mu za ven lahko kupimo čevlje. Čevelj naj bo čim bolj mehak, z mehkim podplatom in na vezalke, ker se vezalka lažje prilagodi nogi kot pa ježki. Čevlji morajo biti zadosti veliki in pri prstih dovolj široki, podplat naj ima čim manj lokov. Če že je lok, naj bo mehak, tako da ko otrok stopi, se vda pod njegovo težo. Če bomo otrokovo stopalo podlagali, njegove mišice ne bodo prevzele svoje funkcije, ker bo to funkcijo nosil čevelj.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav