Kakšne vrste nosilk poznamo

0
3423

Z Urško Podvršič smo se pogovarjali o vrstah nosilk (culah), s pomočjo katerih nosimo dojenčka.

Kakšne cule sploh obstajajo, kako se razlikujejo in kako izberemo pravilno?

Teh pripomočkov je na tržišču vedno več in verjamem, da so starši lahko precej zmedeni. Še ne dolgo nazaj so bile najbolj popolarni kenguruji. Ena je vreča, to ni torbasta vrečka, ker se tam otroci nosijo prenizko, ta se mora nositi dovolj visoko. Zadeva se da samo čez ramo in razpne. Kar je slabost te nosilke je, da otroka potem, ko jo imamo gor, ne moremo premikati in otrok lahko le leži ne moremo pa nosit pokonci.

Malo bolj fleksibilna je slind z obroči, otroka lahko od 0 naprej lahko nosimo pokonci, ležeče ali pa ga lahko celo dojimo. Ta nosilka je precej uporabna. Nekje od 3 mesecev pa jih lahko otroka že nosimo na boku in otroka nosimo nekje do dveh let. Kasneje pa to ni več koristno, ker se nosi na eni rami in je čez čas težko za nas in za hrbtenico, predvsem pa za daljše sprehode ni več uporabno.

Potem imamo tudi elastične trakove in pa tkane trakovi. Elastični trakovi se lahko že navežejo nase in potem elastičnost da prostor otroku in so zato lažji pri čemer pa tkane rabimo delno vezat, vstaviti otroka in potem nadalje vezati in zahtevajo malo več vaje, ampak so pa zelo univerzalni in jih lahko uporabljamo zelo dolgo, naprimer tudi za nošenje na boku. To kupujejo starši, ki jim je zelo pomembno, da imajo otroka blizu in ga dolgo časa nosijo in celo ne uporabljajo vozička. Elastični trakovi so zelo popularni, ker so lažji za uporabo, se vežejo samo na en način, tako da otroka nosimo spredaj v pokončnem položajo. Ampak otroka lahko nosijo samo na trebuhu.

Potem pa je še model nosilk, ki posnemajo azijske modele in se lahko nosijo spredaj ali zadaj. Potem pa so še tu mehke nosilke, ki imajo varne zaponke in mirno lahko nadomestijo nahrbtnik. Te imajo predvsem radi očetje in pripomorejo pri raznih pohodih, potovanjih.  To je tista, katero ponavadi ljudje zamenjujejo s kengurujem, vendar je le ta drugačen. To ni kenguru, je bistvena razlika, ker ima otrok dovolj prostora spodaj in lahko nogice migajo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj