Kakšne so lahko čustvene reakcije otroka, ko pride novorojenček

0
651

Nov družinski član prinese spremembe v družino. Na nek način podre dosedanji sistem, ritem družine, zato lahko pri sorojencu pride do zbeganosti, izgubljenosti.

Z Janjo Frelih Gorjanc, univ. dipl. psihologinjo, specialistko ZDT, smo se pogovarjali kako starejši otrok reagira v novi situaciji, ko dobi bratca ali sestrico in kako vzpostaviti novo ravnovesje v celotni družini ko pride do ljubosumja na novorojenčka.

Čustvene reakcije so lahko od zbeganosti, tudi vedeti moramo, da ko pride nov družinski član v družino, se bo družinski sistem vedno zatresel. Tudi midva, odrasla, ko pride en tak majčken dojenček, ne veva, kaj pričakovati, ne veva kakšen bo ritem, ne vemo v narekovajih, kakšen bo ta otrok in vedno, vedno bo prišlo do enega premika, do nekakega kaosa, mogoče do ne ravnotežja v začetku v tem sistemu in da bo treba ta sistem potem spet na novo vzpostavit.

Tukaj je otrok lahko zelo izgubljen, ko pride nov član, kje je sedaj njegovo mesto, kaj in potem preizkuša, naenkrat in več tako varno, kot je bilo, prej smo bili tista trojica, ali pa če smo bili štirje, sedaj pride peti član ali kakorkoli, ampak prej je bil ta sistem že približno varen, otrok je približno vedel, kje je njegovo mesto.

Z novim članom, pa mora otrok zopet poiskat to svoje mesto oziroma mu moramo mi dat. In reakcija je lahko od strahu, od zbeganosti, do jeze, do žalosti, do pogrešanosti, vsa paleta čustev se lahko tam zgodi. Ne samo negativna, tudi veselje, nekateri otroci izražajo ogromno ene ljubezni do tega otroka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janja Frelih Gorjanc

http://www.zdi-krog.si/

univ. dipl. psih., spec. ZDT, KROG Inštitut Terapevtski center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here