Po poroduSpolnost in kontracepcija po poroduKakšne oblike zaščite poznamo

Kakšne oblike zaščite poznamo

Z mag. Stankom Pušenjakom, dr. med., specialistom ginekologom in porodničarjem iz Ginekološke klinike v Ljubljani, smo se pogovarjali o različnih oblikah zaščite (kontracepciji). Vsak par tako lahko najde zaščito, ki je za posameznika najbolj primerna. Poglejte video.

Kakšne oblike zaščite poznamo

Tri glavne, varne zaščite so: hormonska, katero lahko potem naprej razdelimo na različne načine, ena je na primer oralna, to so koncatrepcijske tabletke, ki jih je potrebno enkrat dnevno uživati, potem hormonski obliži, ki jih je potrebno menjati enkrat na teden in pa hormonski obroček, katerega ženska vstavi in le ta oddaja hormone, 3 ali 4 tedne, in se ga enkrat na mesec zamenja. To so vse zanesljive zaščite pred nosečnostjo in zgodi se, da le ena na 100 let ne učinkuje.

Pod hormonsko zaščito spadajo tudi progesteronske tablete, ki nimajo estrogena in so primerne za zaščito tudi doječih mam in se dobijo v treh oblikah. Ene so tabletke, progesteronske tabletke, ki jih je potrebno jemati vsak dan, brez prekinitve, in če se le da, na uro točno. Druga oblika je injekcija, katero ženska dobi na 12 tednov na našem oddelku in pa maternični obroček oziroma sistem, ki prav tako izloča vsak dan enakomerno količino progesterona, ki ima enake učinke. Načeloma to gosti maternično sluznico, preko tega tako ustvari pregrado in prepreči  prihod spermijev, če pa ti že pridejo, pa nizka maternična sluznica prepreči ugnezditev. Kombinirane metode, kot sta kontracepcija, obliži, pretežno vplivajo na zavoro ovulacije in preprečitve oploditev.

Te so vse hormonske, potem pa imamo tudi mehanski maternični obroček in pa bakreni, pri čemer ti ioni preprečijo, onesposobijo spermije in povzročijo umetno reakcijo maternice, ki v tem primeru ni nizka, ampak je visoka, a nekako vneta, in tako prav tako neprimerna za ugnezditev. Mehanično stalno dražijo maternico, tako da se spermiji ne morejo ugnezditi, pri čemer pa spermiji pridejo v maternico. Ampak takšnih dandanes praktično ne uporabljamo več.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj