DojenčekIgre z dojenčkomKakšne igrače za dojenčka so primerne

Kakšne igrače za dojenčka so primerne

Dojenček potrebuje predvsem funkcijske igrače, ki spodbujajo razvoj osnovnih funkcij, saj se v zgodni starosti še učijo. Uporabljamo mehke, take za zaznavanje, ko se začnejo plaziti, da jih porivajo pred sabo oz. vlečejo za sabo. Oglejte si video z prof. dr. Ljubico Marjanovič Umek, razvojno psihologinjo iz Filozofske fakultete.

Kakšne igrače za dojenčka so primerne do 1. leta starosti

Do 1. leta starosti je funkcijska igra, za katero so primerne predvsem igrače, ki vzbudijo otrokovo zaznavanje. To so razne ropotuljice, razni mobili, ki jih obesimo nad otrokovo posteljico ali ležalno površino. Pomembno je, da so te igrače intenzivne za zaznavanje, kar pomeni močnih, čistih barv. Pomembno je da proizvajajo določene zvoke. Ti mobili so običajno tako narejeni, da ko se jih otrokova roka ali noga, roka ali noga staršev dotakne, da se premika, da proizvaja nek določeni zvok. To seveda otroci zelo radi poslušajo, poskušajo tudi sami potem spraviti igračo v delovanje, da bi slišali ta zvok. To je enostaven način učenja otrok v tej zgodnji starosti.

Hkrati pa so pomembne tudi vse te mehke igrače za dojenčka, te, ki postajajo iz tega zgodnjega obdobja, obdobja dojenčka kasneje ninice otrok, kot jim rečemo, “to je tisto, kar nosim sabo”, zato ker se počutim varen z njim ali pa z njo, ne glede na to, kaj je. To so lahko medvedki, iz blaga sešite punčke, lahko pa tudi zelo enostavni predmeti, ko sta blazinica, odejica ipd., ki jo imajo otroci ves čas na svojem dosegu in ki je namenjena samo njim. To ni nekaj, kar prenašamo in menjamo iz ene okoliščine v drugo.

Skratka na eni strani mehke igrače, na drugi strani pa igrače za zaznavanje in potem tudi prvo gibanje.

Otroci se začnejo učiti hodit, se vzdigujejo. Pri tej začetni hoji pa so zelo zanimive in pomembne igrače, ki jih lahko vlečejo na vrvici za sabo, ali pa še prej, ko se še plazijo, nekaj porivajo pred sabo. Njihova dejavnost je tista, ki premika igrače. Nad tem so seveda navdušeni, ker imajo zelo radi dinamične zadeve in ne zgolj neko mirovanje.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj