Kakšne igrače so primerne za otroke od 1. do 5. leta

0
874

Z prof. dr. Ljubico Marjanovič Umek, razvojno psihologinjo iz Filozofske fakultete, smo se pogovarjali kakšne igrače so primerne za otroke od 1. do 5. leta.

Z prof. dr. Ljubico Marjanovič Umek, razvojno psihologinjo iz Filozofske fakultete, smo se pogovarjali kakšne igrače so primerne za otroke od 1. do 5. leta, izbire je veliko, zato poglejte kaj priporoča strokovnjakinja …  Najpomembnejši element je žoga, obroč, tudi kotalke in manjše igrače kot so vozila (kolo, tovornjak na katerega se otrok usede), že zaznavajo gibanje. Domišljijska igra postaja pomembna, pri čemer si pomagajo s punčkami in lutkami, igrače za konstrukcijsko igro (kocke za zlaganje), igrajo se že lahko s kartami in družabne igre tipa (Spomin, Domina, Človek ne jezi se).

Otroška igra
Otroška igra

Za gibanje in gibalne igre otroci potrebuje vse enostavne igrače, ki jih spravijo v gibanje, recimo žoga … Njena velikost se spreminja s starostjo. Potem pa seveda tudi kakšne vrvice za skakanje, gumitwist, potem pa seveda tudi pripomočki kot so kotalke, rolarji, in pa en del igrač, ki spodbudi gibanje, kot so manjši tovornjaki, kolesa. Pri tem se otroci gibajo. So pa to tudi igrače za domišljijsko igro, kjer dodamo tudi punčke, lutke, pohištvo. In pa tudi konstrukcijske igre, pri čemer se otroci igrajo s sestavljavkami, lego kockami. Torej sestavljati morajo igrače, ki jim omogočajo gibanje, domišljijo, konstrukcijo in pa tudi tematske igre, kjer sami začnejo ustvarjati. Zelo pomembne pa so tudi nekonstrukturirane, kjer otroci samo iznajdejo igro. Potem pa so tudi še seveda družabne igre.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here