Kakšna temperatura v stanovanju je primerna za dojenčka?

0
12543

Ali je bolje, da je v notranjih prostorih toplo, ali pa je bolje, če je temperatura nižja? Je dovoljeno spanje z odprtimi okni in kako je s prezračevanjem, ko je v hiši dojenček? Mnogi starši otroke oblečejo pretoplo, poleg tega pa skrbijo še za visoko temperaturo stanovanja. To je lahko še posebej nevarno, ko dojenček spi: v pregretih prostorih je dokazano povečano tveganje za nenadno smrt dojenčka.

V prostoru, kjer dojenček spi, je najprimernejša temperatura med 16 in 18 stopinj Celzija. Da se dojenček ne podhladi, je primerna spalna vreča, za starejše otroke pa pižama. Če želite ugotoviti, ali otroka zebe ali mu je pretoplo, preverite temperaturo med lopaticama. Roke in noge so se tako ali tako velikokrat hladne in to je povsem normalno, dokler niso modrikaste barve. Če je otroku prehladno, vam bo to povedal tudi z jokom. Če pa mu je pretoplo, se verjetno ne bo pritoževal, ampak bo zaspal nazaj. To je lahko nevarno zaradi povečanja ogljikovega monoksida v krvi otroka. Razen v prvih dneh življenja dojenčki v zaprtih prostorih ne rabijo kapice. Če je otroku pretoplo, lahko odvečno toploto sprosti skozi površino glave.

Čez dan naj bo sobna temperatura okoli 20 stopinj, tako da otroka ne zebe in se ne poti. Otroci so veliko v gibanju, zato jim ostane toplo. Vendar pa je treba opozoriti, da so tla stanovanj pogosto hladna, saj se topel zrak dviga. Ko je malček veliko na tleh, naj bo oblečen malo topleje in nosi tople copate. V domovih s talnim gretjem poskrbite, da tla niso prevroča za otroka. Priporočene temperature v bivalnih prostorih so:

Dnevna soba in jedilnica: 20 stopinj Celzija
Otroška soba, kjer se otrok igra: 20-21 stopinj Celzija
Kopalnica: 24 stopinj Celzija
Stopnišče in hodnik: 18 stopinj Celzija
Spalnica: 16-18 stopinj Celzija

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here