Preden zanositeAli ste pripravljeni na otroka?Kakšna naj bi bila idealna starostna razlika med enim in drugim otrokom?

Kakšna naj bi bila idealna starostna razlika med enim in drugim otrokom?

Vsaka nosečnost je naporna za telo nosečnice. Iz tega razloga je pomembno, da si vzamemo časa za okrevanje, predvsem pa, da se popolnoma regeneriramo. Popolna regeneracija ženskega telesa traja vsaj devet mesecev. V korist mater in otrok strokovnjaki svetujejo, da je med eno in drugo nosečnostjo od 18 do 23 mesecev časa.

Otroci potrebujejo ljubezen, naklonjenost in predvsem čas – tako prvorojeni kot tudi najmlajši. Za otroke in za njihovo skupno odraščanje je najboljša starostna razlika od dveh let in pol do treh let. Ker so dovolj daleč narazen v starosti, ne bodo preveč tekmovali med seboj. Neodvisno gradijo prijateljstva z drugimi otroki, še vedno pa so s sorojencem tako blizu v starosti, da se lahko skupaj igrajo ter se učijo eden od drugega.

Vsak otrok mora biti deležen vaše pozornosti in ljubezni. Vendar bo to težko, če imate doma otroke, med katerimi je starostna vrzel manj kot dve leti in pol do treh let. V takšnih družinah, pogosto izgleda takole: malo dete zahteva vso pozornost takoj, ko to sovpada z njegovimi potrebami. Po drugi strani pa drug otrok, čeprav je malo starejši, prav v istem trenutku tekmuje za pozornost z dojenčkom, saj še ne razume, da je dojenček preprosto še nemočen in da bi mu moral dati prednost. Mati je tako vedno razpeta med potrebami otrok in ima slabo vest, če se ji zdi, da je kateri od otrok ljubosumen na drugega. Zadostna starostna razlika daje staršem dovolj prostora, da bolj  tesno sodelujejo s potrebami otrok na vseh stopnjah njihovega razvoja.

Vir: Mȕtterberatung

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj