Kakšna je zdrava hrana za malčke

0
966

Nutricionistka Mojca Cepuš svetuje katera hrana naj bo upoštevana pri prehrani malčkov in kaj je priporočljivo zato, da se bo vaš otrok dobro razvijal.

Ko izbiramo hrano za otroke je zelo pomembno, da je izvor te hrane kvaliteten, saj so otroci malo bolj občutljivi kot mi, ker še nimajo tako razvitih notranjih organov. Predvsem fantke nekje okrog 2. meseca zvija, ker še nimajo dobro razvitega črevesja. Če ne izbiramo kvalitetne hrane, črevesje vsrka tudi slabe stvari iz hrane. Zato je najbolje, če otrokom dajemo biološko pridelano hrano, še bolje pa, če tisto, ki smo jo pridelali na svojem vrtu. Vsaka hrana ima svojo funkcijo. Tako so beljakovine za obnavljanje celic, ogljikovi hidrati pa dajejo energijo.

Če damo otroku kompleksne ogljikove hidrate (polnovredna živila, kot so pira, polnozrnat kruh) to energijo telo enostavno porablja. Če pa otroku dajemo bel sladkor, pa lahko to zelo slabo vpliva na otrokov razvoj in umske sposobnosti. V raziskavi so ugotovili, da imajo otroci, ki za zajtrk jedo sladke stvari, IQ na ravni 70-letnikov. Zelo pomembne so Omega 3 maščobne kisline, kar pomeni, da je dobro jesti ribe. Moramo pa paziti: tuna na primer je zaradi vsebnosti težkih kovin za uživanje priporočljiva le enkrat na teden. Sicer pa tuna za otroka v razvoju še ni priporočljiva. Vir Omega 3 maščobnih kislin so tudi različna olja, kot je na primer laneno olje in pa oreščki.

Otroci potrebujejo ogljikove hidrate za energijo, beljakovine za obnovo celic maščobo in vlaknine (zelenjava,sadje). Najslabša hrana za otroka je ocvrta in predelana hrana ter sladkarije.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here