Skrb za zdravje v nosečnostiPartnerstvo in spolnostIntervju z Jesperjem Juul-om: Kakšna je vloga mame in očeta pri vzgoji

Intervju z Jesperjem Juul-om: Kakšna je vloga mame in očeta pri vzgoji

Kakšna je vloga očeta in matere v času zgodnjega starševstva? Kaj je dobra mama in kaj je dober oče? Ne uporabljam izrazov dobri očetje in dobre mame. Če sem prisiljen, uporabljam izraze dovolj dober oče in dovolj dobra mama.

Če govorimo o zgodnjem starševstvu, o prvih letih, zdaj vemo, da sta otroku na voljo oba starša. Star psihološki mit pravi, da je mati najpomembnejša, ampak vse naše raziskave so pokazale, da če ima otrok izbiro, bo izbral oba in ne bo dal nobenemu prednost. To je gledano iz otrokovega stališča. Če gledamo s stališča očeta, gre za nagnjenost k temu, da se poveže z otrokom in on z njim. To se mora zgoditi v prvih treh, štirih letih, ali pa do tega nikoli ne pride. Je zelo zahteven proces za opisati, ampak pogosto imajo mame, kot rečemo, svoje otroke »pod kožo«, imajo radarski sistem, ki jim pove da ni resnično nesrečen in bo nazaj zaspal ali da moram biti zdaj tam ali karkoli je. Očetje tega nimajo.

Ena najpomembnejših stvari, ki jih očetje in matere lahko naredijo, je, da v prvem letu in pol zagotovijo, da oče dobi kar se le da veliko priložnosti, da je sam z otrokom. Ne samo za nekaj ur, seveda je to omejeno z dojenjem in podobnimi ampak da, ko je otrok star okoli leto dni, da gre mama stran za en teden in po možnosti ugasne mobilni telefon. Ker če nisi resnično sam z otrokom, če nisi resnično prepuščen svojim čutom, nikoli ne dobiš tega občutka »pod kožo«. Očetje ne smejo imeti preveč nadzora s strani matere. Lahko govorita o praktičnih zadevah, kot je hranjenje po steklenički, menjava plenic ali uspavanje. Vsi lahko to naredijo in ni velike razlike med mamami in očeti. Vendar sta biti mama ali biti oče dva popolnoma različna svetova. To je odkritje moje generacije, saj smo bili mnogi od nas zelo vpleteni, ampak smo bili na koncu otroku druga mama in ne očetje. Zato mislim, da je za očete in tudi za partnerice, zelo pomembno, da se resnično poglobijo in izkoristijo možnost, da se povežejo z otrokom, saj bodo s tem velikokrat nagrajeni. Če si predstavljamo mlado družino z otrokom, in se po štirih letih starša odločita za ločitev, potem otrok določeno število dni preživi pri mami, določeno pri očetu. Veliko očetov se potem čuti brez moči, ne vedo kaj storiti. Ne počutijo se kot očetje, počutijo se kot strici. Saj veste, lahko se igrava, greva lovit ribe ali kaj podobnega, ampak manjka ta občutek intimnosti. To je nekaj, kar bi lahko zgradili v prvih dveh letih. To je izjemno pomembno.

Izjemno pomembno je tudi, da očetje sledijo svojemu nosu, da ne pustijo mamam, da bi jim preprečila, da delajo napake. Ker se ne moreš učiti, Lahko se učiš iz svojih napak, ne moreš pa se učiti iz napak drugih. To ni mogoče. Jaz sem kot mlad oče imel veliko srečo, ker smo živeli skupaj s šestimi družinami. Vsakič ko sem hotel ven z svojim sinom,  nap. na sprehod, ko je bil majhen, sem moral mimo štirih, petih mam, od katerih je vsaka imela svoje mnenje, kako nor sem, ker je imel premalo oblek ali pa jih je imel preveč in podobno. Imel sem dobro prakso v prepričevanju, da delam na svoj način. Ampak lahko umre! Prav, potem bo pa umrl, ker če ima pač nesposobnega očeta, ga pač ima. Zame je najpomembnejše, da se očetje povežejo in prevzamejo to odgovornost. Ker enkrat, ko jo imajo mame, jo zelo težko spet odpovejo, ker se preprosto bojijo, da oče ni dovolj usposobljen.

Zakaj je ta intimnost med očetom in otrokom  pomembna za otroka, ko odraste? Mislim, da otroci ne morejo dobiti dovolj intimnosti. Seveda hočejo, da so starši blizu, kolikor so lahko, da so na voljo, kolikor je mogoče in ni mej za njihovo »lahkoto« , če se tako izrazim. Zato morajo starši postaviti meje. Ko je bil moj vnuk, ki je bil zadnji, ki sem mu podrobno sledil, star dve leti, je dobro poznal razliko med mojo ženo in mano v smislu starih staršev. Vedel je, da se babica rada igra z njim 24 ur na dan, in vedel je, da jaz nisem tako nor nad igro. To je povedal svojim staršem. Rekel je, ker so mu rekli, da bo z dedkom 3 dni, da tega ne želi. In zakaj ne želiš? Ne, ker, je rekel svoji mami, ti si komaj prišla domov, kar je bilo res. In potem so skušali reči, da bo zabavno, da se bo igral z dedkom. Rekel je:«veš mama, dedek se ne rad igra«. Vedel je to. To ne pomeni, da ni bil povezan z mano. Pomeni, da je povezan z mano in ve, da sem jaz tak. Zanj je to uredu. Moraš imeti oziroma je dobro za otroka, da imamo intimnost z enim, dvema, tremi, štirimi, petimi odraslimi, za katere vem, kdo so, kar pomeni varnos

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj