Kakšna je razlika med vlogo mame in očeta pri razvoju otroka

0
2159

Obstajata dva sistema vlog, razlaga dr. Zoran Milivojević, transakcijski analitičar in psihoterapevt.

Obstajata dva sistema vlog, razlaga dr. Zoran Milivojević, transakcijski analitičar in psihoterapevt. Ko dva vstopita v zvezo, sta najprej fant in punca, kasneje pa mož in žena. Ko dobita otroka, sta še mama in oče.

Nekoč so bile, mogoče ne tako davno, vloge moškega in ženske v družbenem smislu bolj definirane. Ker so bile te vloge definirane, so bile definirane tudi vloge, ki izhajajo iz njih, kot je vloga očeta in vloga mame. Danes smo priča temu, da družbene definicije kaj je moško in kaj je žensko, niso več pomembne, ni več izpostavljeno, kaj je oče in kaj je mama. Živimo v času nekakšne zmede. Danes je prisotna ideologija srečnega otroka, kar pomeni, da se oče in mama trudita ugoditi otroku. Izkazujeta mu ljubezen, ne da bi ga vzgajala. Velikokrat se srečamo s situacijo, ko sta mama in oče ubistvu dve mami. Otrok ima žensko mamo in moško mamo.

V primeru razveze, če oče odide, mu v dnevih, ko vidi otroka, mu nosi darila, mu ugaja in izkazuje ljubezen. Mama postane tisto, ki more narediti to kar je včasih delal moški – disciplinira otroka, mu postavlja meje, ga vzgaja. Npr. profesorica Vesna Vuk Godina smatra, da mora oče disciplinirati, mama pa izkazovati ljubezen. Kljub temu imamo dokazano kot najboljše, da mama in oče dajeta otroku tisto kar potrebuje, to pa je ljubezen in disciplina. To pomeni, da mama ljubi in disciplinira in da oče ljubi in oče disciplinira. Na ta način je otroku veliko lažje ugotoviti, da ljubezen in recimo frustracija, kritika in vse ostale neprijetne stvari, ki spadajo k disciplini, da niso negacija enega in drugega. Zgodaj lahko otrok začne govoriti: mama me ima rada, ker me nikoli ne kritizira in kaznuje, oče pa me ne mara, ker me vedno kaznuje.

dr. Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/

transakcijski analitičar in psihoterapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj