OtrokIgre z otrokomKakšna je dobra igrača

Kakšna je dobra igrača

Igrače so pomembne, saj otroka zaposlijo, spodbujajo njegovo domišljijo in z njimi razvija svoje čute. Otrok se igra zaradi lastnega užitka in je igra pogosto spontana in izvira iz notranje potrebe po gibanju in dejavnosti. Pred nakupom igrač razmislite kakšno vrsto igre želite pri otroku spodbuditi. Vsekakor je treba upoštevati, da je igrača tudi varna.

Znak CE

Pri izbiri igrače bodite pozorni na znak CE, ki predstavlja minimalno zagotovilo, o varnosti igrače. Predstavlja pa predvsem informacijo za nadzorni organ. Z oznako proizvajalec igrače zagotavlja, da so izpolnjene ključne varnostne in zdravstvene zahteve, ki so predpisane s strani EU. Z oznako je opredeljeno tudi, da je bil izdelek preverjen, preden je šel v prodajo in da so že takrat bili predpisi izpolnjeni.

 

Proizvajalci izdelka so odgovorni za skladnost izdelka in vključitev oznake na izdelek. Tako velja za izdelke proizvedene v EU, kot tudi uvožene iz držav zunaj EU. V Sloveniji nadzor na trgu (naključno testiranje in vzorčenje) za igrače izvaja Zdravstveni inšpektorat.

Oznaka 0-3: Ni primerno za otroke mlajše od 3 let

Materiali in velikost igrač morajo biti za otroke do 3. leta dodatno pregledani, saj je otrokom do dopolnjenega 3. leta starosti odsvetovano igranje s številnimi igračami. Mednje spadajo predvsem majhne igrače in igrače z majhnimi delčki (krajši od 7 cm in v premeru manjši od 4 cm), ki so tako dosegljivi, da jih otrok lahko daje v usta, kar lahko ogroža otrokovo zdravje. Za vse igrače, ki niso namenjene otrokom, mlajšim od treh let, ker so jim lahko nevarne, predvideva zakonodaja namestitev specifičnega opozorila z obrazložitvijo nevarnosti, zaradi katere je ta previdnost potrebna.

Odpoklic ali umik igrač

Ob utemeljeni domnevi proizvajalca, da igrača, ki jo je poslal na trg ni skladna z bistvenimi varnostnimi in zdravstvenimi zahtevami EU, mora le-ta takoj začeti z ukrepi za zagotavljanje skladnosti igrače, tako da jo tudi umakne s trga ali odpokliče. Odpoklici igrač so objavljeni na spletni strani Zdravstvenega inšpektorata RS (www.zi.gov.si). Da igrača ni varna ugotovi nadzorni organ na podlagi rezultatov analiz vzorca, ki ga je odvzel v okviru nadzora ali na podlagi obvestila o nevarnem izdelku, prejetega preko sistema RAPEX.

RAPEX je sistem za hitro izmenjavo informacij med državami članicami in Evropsko komisijo glede ukrepov in postopkov v zvezi z nevarnimi proizvodi v EU (mednje sodijo tudi igrače). Deluje tako, da ko je ugotovljeno, da je na trgu najden nevaren izdelek (igrača, izdelek za nego otrok), pristojni nadzorni organ sprejme ukrepe za umik in začne z obveščanjem potrošnikov ter preko sistema RAPEX obvesti pristojne organe drugih držav članic, da preverijo, ali je izdelek prisoten tudi na njihovem trgu.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj