Vzgoja otrokaNajpogostejše napake in težave pri vzgojiKakšen vpliv imajo starši na otroke in kaj otrok potrebuje

Kakšen vpliv imajo starši na otroke in kaj otrok potrebuje

Starševstvo po besedah strokovnjaka mag. Roberta Kržišnika, univ. dipl. psih., iz podjetja Humus, ni »hec«, temveč je zelo odgovorna vloga, saj imajo starši največji vpliv na svojega otroka.

Kakšen vpliv imajo starši na otroka? Kako s svojim načinom življenja vplivajo nanj? Ja strahovit. Jaz sem kot psihoterapevt delal 12 let in tam sem ves čas delal na posledicah vzgoje in starševstva, ki so ga oni deležni, ko so bili oni še otroci. Tako sem konstantno imel priliko videti, kakšne strahovite, dramatične posledice ima odnos, ki ga imamo starši in otrok, ima potem na strakturiranje njegovih mehanizmov, vzorcev mišljenja, razmišljanje, itd. Tako da starševstvo dejansko ni hec, je zelo odgovorna vloga, kjer imamo dramatičen vpliv na eno drugo človeško bitje. Seveda, ker je starš skozi to primarno socializacijo predvsem prva leta otrokovega življenja, starš ima skoraj vlogo enega boga v otrokovem življenju in dejanja in besede, ki jih starši izrečejo, izredno dramatično vplivajo na otroka.

V prvih letih bistveno bolj kot pa, ko je otrok enkrat star 15 let. Otrok potrebuje, malo si seveda različne, različne potrebe so v ospredju glede na starost otrokovo, ampak vsekakor potrebuje sprejetost, potrebuje varnost tako fizično kot čustveno, potrebuje ljubezen, toplino, spoštovanje, enakovrednost, in vse ostale človeške potrebe, ki jih imamo tudi mi odrasli.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj