Kakšen starš ste

0
937
Permisivna vzgoja

Na otrokov razvoj in na vašo vzgojo imajo močan vpliv vaše mnenje o starševstvu, vaša stališča do vzgoje in vaša pričakovanja do otroka – in do sebe. Psihologi govorijo o štirih glavnih vrstah staršev.

Diktatorski starši pogosto pretirano nadzirajo in uravnavajo otrokovo vedenje. Pričakujejo in zahtevajo popolno izpolnitev vseh svojih navodil in se ob kršitvi pravil takoj odzovejo. Kazni za napake so pogostejše od nagrad za primerno vedenje. Otroku redkeje kot drugi starši izrečejo ljubeče besede in jih ljubkujejo. Otroci diktatorskih staršev so pri socialnih veščinah le povprečni in vse življenje odvisni od njih.

Skoraj popolno nasprotje diktatorskih so permisivni starši, ki so zelo sproščeni do pravil, ki naj bi veljala za otrokovo vedenje. Otroku dovolijo, da počne bolj ali manj vse, kar želi, in da si sam postavi meje tudi pri najosnovnejših vsakodnevnih opravilih, kot so odhod v posteljo, obedi in dejavnosti v prostem času. Permisivni starši so običajno topli in čustveni v odnosu do otroka. Otroci ob takšni vzgoji zelo težko nadzorujejo lastno vedenje.

Avtoritativni starši so zelo zaskrbljeni za svojega otroka in njegovo vedenje, vendar želijo, da sam prevzame odgovornost zanj. Če otroku pojasnijo pravila v družini, ga spodbujajo, da pomisli na posledice svojih dejanj in ga večkrat nagradijo kot kaznujejo, lahko z njim vzpostavijo topel, spodbuden odnos. Otroci avtoritativnih staršev so običajno samostojni in samozavestni v družbi.

Brezbrižni starši pri vzgoji otrok, naj bo zaradi osebnih prepričanj ali težav, morda nimajo zaupanja vase kot v starše in ne znajo vzpostaviti vezi s otrokom. Otroci takšnih staršev se težko prilagajajo utripu v šoli kot delovanju v skupini.

Na oslabitev povezanosti med starši in otrokom vplivajo številni dejavniki. Če čutite, da se ne morete sproščeno vključiti v otrokovo življenje, se posvetujte s strokovnjakom.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj