Kako zdravnik ugotovi alergijo?

0
869
Alergija.
Alergija.

Pri odraslih zdravnik pri tako imenovani anamnezi poizve, ali je alergija nastopila po stiku z določenimi snovmi, živalmi ali po uživanju določenih živil. Pozanima se tudi, ali so drugi družinski člani na kaj alergični. Potem opravi praktične teste. Pri kožnem testu na kožo na notranji strani roke nanesejo mogoče alergene in počakajo na morebitno alergijsko reakcijo na koži. Pri tako imenovanem vbodnem testu nanesejo alergene na kožo in vanjo rahlo zarežejo. Če je oseba na katero od nanesenih snovi že senzibilirana, se na koži pojavi občutna reakcija, na primer pordelost ali koprivnica. Obstaja tudi pokožni test (test vpliva ponavljajoče se izpostavljenosti), pri katerem na kožo na hrbtu za 48 ur prilepijo obliže, prepojene z alergeni.

Zanesljivo določanje alergije pri otrocih in še posebno pri dojenčkih je za zdravnika bistveno težje kot pri odraslih. Dojenček ne zna govoriti in opisani alergijski testi so pri otrocih pogosto negativni, kljub temu, da so na določene snovi alergični.

Zdravnik se lahko ravna po že znanih alergijah v družini. Če kak družinski član že trpi določeno alergijo, je namreč tveganje za pojav alergije pri otroku večje. Nadaljnje podatke o alergiji dajo krvne preiskave, ki pokažejo protitelesa za določene alergene. Poznamo na primer protitelesa za čebelji ali osji strup, pa tudi za določene alergene v živilih. Povečana vrednost teh protiteles v krvi kaže na mogoče alergije. Ko tako določimo možne alergene, na primer določene snovi v živilih, se jim lahko poskušamo načrtno izogibati s prilagoditvijo hrane. Če se nato stanje otrokove kože v krajšem času popravi, je mogoče, da smo našli alergen. To z večjo verjetnostjo potrdijo nadaljnji testi s tem alergenom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here