Kako zdravimo izlivni otitis

1822

Z  dr. Klemenom Jenkom, otorinolaringologom iz ORL Ljubljana, smo se pogovarjali o možnostih zdravljenja izlivnega otitisa. Zdravi se na dva načina konzervativno z zdravili in z operativnim posegom. Poglejte si video.

Zdravje otroka
Zdravje otroka

Poznamo dve vrsti zdravljenja. Eno je konzervativno zdravljenje, torej z zdravili brez operacije. Pri tem poskušao predvsem sprostiti ovstahijevo cev v ustnem žrelu, ponavadi je vneto tudi v nosnem delu, ki je zamašeno in poskušamo odmašiti nosno votlino, kamor vnašamo tudi zdravilo in tudi potem pride ven iz nosnega dela.

Drugi način pa je kirurško zdravljenje, odstranimo povečano žrelnico, vendar v večini primerov to ne pomaga. Če je v nosem delu iziliv gost v srednjem ušesu gost, je torej zamašena tudi v delu, ki prehaja v osrednje uho, pri tem moramo zato prerezati bobnič in vstavimo cevčico, da skozi cevko prehaja v sosednje uho. Da doseže svoj namen, mora cevčico biti tam vsaj 4 mesece do pol leta, da sluznica postane pretekajoča. Zadeva se s časom normalno vzpostavi, do tokrat dokler se izlivno vnetje konča, otroka s to cevčico zavarujejo, da se sluh normalno vzpostavi in ni nikakršnih posledic za prihodnost.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav