Kako zaščitimo otroka pred soncem

0
803

Ustrezna zaščita otroške kože pred soncem je pomembna, saj obstaja povezava med pretiranim izpostavljanjem soncu v otroštvu in pojavom kožnih tumorjev, še posebej melanoma, kasneje v življenju. Pigment (melanin) pri otroku namreč ni zgrajen v enakem obsegu kot pri odraslih.

Otroci so zaradi delovanja UV žarkov še posebej ogroženi in dovzetni za poškodbo kože. Posebej je potrebno paziti pri koži dojenčkov in majhnih otrocih, ki še nimajo vseh lastnosti za ustrezno zaščito pred zunanjimi škodljivimi vplivi. Koža majhnih otrok ima sposobnost lastne zaščite zgolj za 5 minutno izpostavljenost soncu, saj je njihova koža tanjša, manj poraščena in je v prvem desetletju sposobna tvoriti manj naravne zaščite (pigmenta). Dermatologi za otroke mlajših od 1. leta starosti priporočajo, da jih ne izpostavljamo neposredni sončni svetlobi in za zaščito pred soncem ne uporabljamo kemičnih zaščitnih sredstev. Po nekaterih priporočilih pa naj ne bi izpostavljali neposrednim sončnim žarkom celo otrok do 3. leta starosti. Raje poiščimo naravno senco pod gostimi krošnjami dreves ali ustvarimo umetno senco s šotorom, markizo ali vsaj senčnikom, seveda pa smo najbolj zaščiteni v zaprtih prostorih. Za voziček so zelo priporočljivi dežniki oz. senčniki.

Za zaščito starejših otrok pred UV-žarki uporabimo kombinacijo mineralne zaščitne kreme z visokim zaščitnim faktorjem, primernih oblačil, pokrival in sončnih očal. Izbiramo pripravke, ki so namenjeni za zaščito otrok pred soncem in vsebujejo fizikalne UV filtre (npr. cinkov oksid in titanov dioksid). Ti pripravki praviloma ne vsebujejo dišav, zato redkeje dražijo kožo. Zaradi velikosti zaščitnih delcev v pripravkih, ti dajejo koži belkast odsev, kar lahko izkoristimo tudi za kontrolo obsežnosti zaščitene površine.

Aktivnosti na prostem organiziramo v jutranjih, zgodnjih dopoldanskih in poznih popoldanskih urah, saj je priporočljivo, da se otroci izogibajo soncu med 10. in 16. uro. Majhne otroke lahko zaradi slabe zaščite sonce opeče tudi po glavi oz. lasišču, podplatih in dlaneh, kjer so opekline pri odraslih redke zaradi gostega lasišča in debelejše plasti ter večje poroženelosti vrhnjice.

Otrokom ustvarimo tudi »osebno senco«: oblečemo jih v lahka, a gosto tkana neprosojna oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami, glavo pokrijemo s širokokrajnim klobukom ali čepico s ščitnikom v legionarskem kroju. Na trgu obstajajo tudi oblačila iz posebnih UV zaščitnih tkanin, ki so lahka, zračna, hitro sušeča, iz njih pa izdelujejo tudi kopalna oblačila. Otroke učimo upoštevati pravilo sence: ko senca telesa postane krajša od telesa, poiščemo senco.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj