Kako začrtati »prave« prehranske navade

105
prehranske navade
prehranske navade

Prehranske navade se oblikujejo že v zgodnjem otroštvu in lahko posameznika spremljajo tekom njegovega življenja. Dobre prehranske navade so posledica trdega dela staršev, ki se začne pri uvajanju goste hrane in nadaljuje skozi otrokovo odraščanje.

Kaj lahko vpliva na oblikovanje prehranskih navad

Na prehranske navade vpliva več različnih dejavnikov, ki jih v grobem delimo na individualne značilnosti otroka, prehranske navade staršev in širše okolje v katerem otrok odrašča (stari starši, kultura, družbeno okolje, vrtec ipd.). Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se uvajanje goste hrane začne z dopolnjenim 6. mesecem starosti.

8 nasvetov da začrtate »prave« prehranske navade

  • Novo vrsto hrane otroku ponujajte postopoma, posamično v manjši količini, ko je otrok zdrav, razpoložen, naspan in ravno prav lačen.
  • Pri uvajanju bodite potrpežljiv, otroku novo živilo ponuditi večkrat, včasih pa je potrebnih več kot 15 ponovitev, preden otrok živilu zaupa in nato še 5 do 10 ponovitev, da mu postane všeč.
  • Pomembno je, da pri uvajanju hrane ne hitite, niste slabe volje, ampak otroka med hranjenjem nagovarjate in spodbujate.
  • Otrok naj hrano raziskuje, vonja, okuša, tipa, lahko si jo tudi sam nosi v usta. Ko ga hranite, se poslužujte tako imenovanega odzivnega hranjenja (angl. responsive feeding). To pomeni, da otroku hrane ne tlačimo v usta, vendar mu jo ponudite in počakate, da jo otrok vzame sam. To velja tudi če ga hranite z žličko.
  • Žličko nesete do otrokovih ust, nato pa počakate, da sam odpre usta in zaužije hrano. Prav tako žličke ne »obrišete« ob zgornjo ustnico, otrok naj hrano sam pobere iz žličke. Na tak način spodbujate pravilen razvoj obraznih mišic tako za hranjenje kot kasneje za govorjenje.
  • Izogibajte se tudi pogostemu čiščenju ostankov hrane okoli ust z žličko, saj so otrokova usta zelo občutljiva, zato jih raje obrišite z vlažno krpo ali še bolje, na koncu hranjenja jih umijte z vodo.
  • Uživanje hrane naj bo predvsem prijeten družinski dogodek, obroke čim večkrat jejte skupaj kot družina. Pri okušanju pohvalite hrano, za mizo se ne zmrdujte.
  • Čas hranjenja naj bo prilagojen otrokovi starosti. Pri malčkih naj obroki trajajo med 15 do 20 minut, pri starejših otrocih pa 20 do 30 minut.

Vzpostavitev rutine

Za oblikovanje zdravih prehranskih navad je pomembna vzpostavitev rutine, kar pomeni, da naj se otrok prehranjuje vedno ob približno isti uri, medtem ko potrebuje vsaj tri glavne obroke in dva do tri manjše malice, med obroki naj bo tri do štiri ure razmika. Vključite vsaj eno živilo, ki ga ima otrok rad, vendar naj bo prilagojeno njegovi starosti. Če otrok obrok zavrne, ga ne silite, ampak krožnik brez besed vzemite in počakajte do naslednjega obroka. V času do naslednjega obroka naj za žejo pije le vodo, ne ponujajte mu dodatnih prigrizkov. Več o uvajanju goste hrane na sledeči spletni strani: www.inp.si.

doc. dr. Evgen Benedik

https://www.kclj.si

univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, član Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF Slovenija

asist. Neža Lipovec, mag. inž. preh. (UN)

https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/pediatricna_klinika/sluzba_za_dietoterapijo_in_bolnisko_prehrano

klinična dietetičarka, Služba za dietoterapijo in bolniško prehrano, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

asist. Kaja Kranjc, mag. inž. preh. (UN)

Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav