Kako vzpodbujamo samopodobo in samozavest

0
2327

Otroka spodbujamo pri stvareh, ki jih otrok zmore sam.

Razvoj otroka je začrtan in tega ne moremo spremeniti. Ko je razvojno dozorel, bo lahko lulal v kahlico, jedel sam itd. Tega ne moremo prehitevati.

Otrok na kahlici
Otrok na kahlici

Otroku moramo dovoliti, da se razvija s svojim tempom, zato moramo biti potrpežljivi. Otroka spodbujamo pri stvareh, ki jih otrok zmore sam. Še več nasvetov najdete v videu s strokovnjakinjo Leo Beznik, univ. dipl. psihologinjo, Platea, s centra za svetovanje in usmerjanje otrok, mladostnikov in staršev.

To lahko delamo na več načinov. Starši sicer radi otroku takoj priskočimo na pomoč, tudi pri stvareh, ki jih lahko počne sam. Primer je igra z lego kockami – otrok jih zlaga, ko se mu nekaj zatakne, pa smo že pri njem in mu pomagamo ali mu svetujemo, kako naj gradi, kar sploh ni potrebno. Otrok ne potrebuje našega vmešavanja, saj je dobro, da otrok sam nekaj doseže. Če nekaj naredi sam, ima dobro mnenje sam o sebi. Vidi, da ga mamica opazuje in je zadovoljna, torej se mu zdi, da dela prav.

Pomembno je, da otrok stvari, ki jih zmore sam, naredi sam. Tako si lahko pri 3 ali 4 letih na primer že sam umije zobe, nam pomaga pri pospravljanju perila v omaro, zalije rože, mi pa ga moramo pri tem vzpodbujati in mu potem povedati, da smo ponosni nanj in mu čestitati. Na samopodobo zelo slabo vpliva, če na otroka, ko kakšno stvar naredi narobe (nekaj polije, razbije kozarec), kričimo. S tem namreč otroku sporočamo, da je on problem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lea Beznik

http://www.platea.si/

univ. dipl. psihologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here