Kako vzgajati otroka

0
2924
Vzgajati otroka
Vzgajati otroka

Starši se morajo zavedati, da ni mogoče na enak način vzgajati vseh otrok, pa tudi ni najbolje, saj imajo specifičen temperament.

O tem kako vzgajati otroka smo se pogovarjali z gospo Tino Rutar Leban, univ. dipl. psih., vodjo šole starševstva O.K. Consulting.

Kako naj se starši lotijo vzgoje pri prvem otroku? Kdaj je pravi čas za začetek vzgoje?

Preden začnemo govoriti o tem, kdaj in kako vzgajati, si moramo najprej odgovoriti na vprašanje, kaj sploh je cilj vzgoje, kaj z njo kot starši želimo doseči. Cilj, ki si ga je kot starš smiselno postaviti kot dolgoročen, glavni cilj vzgoje, je vzgojiti srečno, samostojno odraslo osebo, ki je sposobna življenja v družbi. Če si starši na tak ali podoben način postavijo cilj vzgoje in pogosto – še bolje pa neprestano preverjajo, ali s svojim ravnanjem, vzgojnimi metodami in ukrepi temu cilju res sledijo, potem so na dobri poti.

Kdaj torej začeti?

Odnos med starši in otrokom se seveda začne oblikovati takoj po njegovem rojstvu. Občutek varnosti in ljubljenosti v družini tvorita osnovo za oblikovanje pozitivne samopodobe pri otroku (ki je nujen element za srečo v odraslosti). Torej se vzgoja (če sledimo prej postavljenemu cilju) začne že ob otrokovem rojstvu, vendar o vzgoji v pravem pomenu besede, začnemo govoriti proti koncu prvega leta starosti. V tem času se nakako_vzgajatimreč prvič pojavi večja potreba po postavljanju omejitev otroku (to je obdobje, ko se začne otrok prosto gibati), poleg tega pa je v tej starosti tudi otrok že sposoben razumevanja in upoštevanja določenih omejitev, česar dojenček še ne zmore.

Kakšna vzgoja je najboljša? Na kaj morajo biti pozorni mladi starši pri vzgoji? Kje je recept, da si učinkovit, da bo otrok vzgojen tako, kot si želimo? Kako je treba vzgajati?

Obstajajo neke zakonitosti, nekakšna »zlata pravila vzgoje«, ki lahko staršem služijo kot vodilo, na osnovi katerega gradijo svoj vzgojni slog. Poleg ljubezni in občutka varnosti, ki ju otrok nujno potrebuje za svoj nemoten razvoj, si velja zapomniti še naslednje:

  • Cilji, zahteve, ki jih otroku postavimo, morajo biti skladni z njegovimi sposobnostmi. Prenizki cilji za otroka niso izziv in ne vodijo do uresničitve otrokovega potenciala, previsoki cilji pa povzročijo preveč negativnih izkušenj in lahko slabo vplivajo na otrokovo samopodobo.
  • Kritika oziroma graja naj se vedno nanaša le na otrokovo vedenje, nikoli nanj kot osebo (Nikoli: Ti si poredna deklica., ampak: To, kar si naredila, ni v redu.), vsebovati pa mora tudi obrazložitev, zakaj je vedenje neprimerno, kakšne so njegove posledice in kakšno vedenje je v dani situaciji primerno. Le tako se bo otrok iz nje lahko česa naučil.

oka_z_otrokom_bere_knjigoKakšna je razlika med vzgojo prvega otroka in vzgojo vseh naslednjih?

Pri vzgoji prvorojenca se starši praviloma večkrat sprašujejo, ali ravnajo prav, ali so dobri starši, bolj so zaskrbljeni, večkrat iščejo informacije pri prijateljih, svojih starših, prebirajo literaturo o vzgoji … Pri drugem otroku so mirnejši, saj že imajo izkušnje, predvsem pa vedo, kaj lahko pričakujejo. Navadno so tudi bolj samozavestni, se laže in hitreje odločajo. Če se jim zdi, da so pri vzgoji prvega otroka naredili kakšno napako, jo skušajo pri drugem popraviti. Ob prihodu drugega otroka jih skrbi predvsem to, kako bo otroka sprejel prvorojenec, pri tretjem otroku pa je tudi ta skrb manjša, saj že imajo izkušnjo s prvima dvema.

Predvsem pa je v družinah z več otroki pomembno, da se starši zavedajo, da ni mogoče na enak način vzgajati vseh otrok oziroma celo ni najbolje, da pri vseh otrocih uporabljamo isti vzgojni slog. Tako otroci kot starši imamo namreč specifičen temperament, ki je v večji meri prirojen in zaradi katerega se na enake dražljaje lahko odzivamo različno. Zato je bolj smiselno, da starši svoj vzgojni slog posebej prilagodijo vsakemu otroku.

dr. Tina Rutar Leban

http://www.sola-lila.si/

univ. dipl. psih., vodja šole starševstva O.K. Consulting

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj