Kako vrstni red rojstva vpliva na otroka

0
542
Prvorojenec
Prvorojenec

Imajo prvorojenci res tipične značilnosti? Ali razlika v starosti med sorojenci vpliva na njihov odnos? In od česa je dejansko odvisna harmonija v sorodstvenih odnosih?

Tudi, če so starši prepričani, da obravnavajo vsakega otroka enako, obstajajo podzavestne razlike v vzgoji in vedenju do otrok. Konec koncev od starejšega otroka na primer zahtevate več, kot pa od mlajšega. Zaradi teh razlik otroci rastejo in se razvijajo v skladu z njihovim družinskim položajem ter razvijejo tudi posebne lastnosti. Na kratko: prvorojenci so majhni voditelji, srednji otroci so neodvisni misleci, najmlajši otroci pa so zabavljači.

Prvorojeni otrok najprej dobi nedeljeno pozornost svojih staršev. To pomaga izboljšati pripravljenost do učenja, ampak tudi nosi tveganje pritiska, saj starši pogosto čakajo in so pozorni na kakršen koli napredek. Tako se pogosto razvijejo majhni perfekcionisti. Če dobijo brate in sestre, se hitro zavejo, da so zdaj »veliki« bratci in sestrice ter hitro postanejo odgovorni in skrbni. Prvorojenec je zaradi svojega položaja pogosto prevladujoč in vodi »klan sorojencev«.

Najmlajši otrok je pogosto majhen zabavljač, ki svojo vlogo najmlajšega pogosto izkoristi za to, da dobi, kar hoče. Najmlajši otrok pogosto tekmuje s starejšimi in zelo težko sprejme besedo »ne«. Kdo pa sploh hoče prej v posteljo, kot starejši bratci in sestrice?

Srednji otrok ima občutno podrejen položaj, saj nikoli nima staršev povsem zase, zaradi česar tudi nikoli ni v samem centru pozornosti. Pri nekaterih lahko to nekoliko poslabša samopodobo, na drugi strani pa je to tudi možnost, da se razvija bolj prosto kot drugi sorojenci. Srednji otrok nima niti privilegijev prvorojenca, niti posebnih svoboščin najmlajšega. Običajno je družaben in ima veliko prijateljev, kar lahko kaže na njegov morebitni primanjkljaj pozornosti družine.

Ali obstaja odlična kombinacija?

Najmanj konfliktov naj bi bilo, če imate fanta in dekle: fanta kot prvorojenca in deklico v srednji razdalji dveh do štirih let, kot drugorojenko. Gre predvsem za harmonijo z malo tekmovalnosti in konkurence med brati in sestrami. Ni pa nujno, da bo ta bližine nastala le, če imate otroka različnih spolov. Otroci istega spola z malo starostno razliko so si lahko neskončno blizu in najboljši prijatelji, po drugi strani pa lahko to pomeni tveganje rivalstva, konkurence in bojevanja. Tesnejše sodelovanje med otroki omogočajo majhne starostne razlike do dveh let in povprečne od dveh do štirih let. Če sta otroka narazen več kot šest let, je tesnejše sodelovanje manj verjetno, saj so taka sorodstvena razmerja pogosto precej oddaljena. Starejša sestra je pri večji starostni razliki mlajši sestri celo pogosto nekakšen nadomestek staršev.

Vir: Urbia

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here