Kako vplivajo na otroke nasilne igrače

0
676

Igrače z nasilno vsebino otroku spodbujajo negativni odnos, zato ni smiselno, da jih kupujemo.

Igrače z nasilno vsebino otroku spodbujajo negativni odnos, zato ni smiselno, da jih kupujemo. Predvsem se moramo izogniti namenu, da bi otroci poškodovali drug drugega. Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja iz Filozofske fakultete nam v videu pojasnjuje kaj je dobra igra in kako se izognemo spodbujanju nasilja.

Avto
Avto

Nobene potrebe ni, da bi otroku kupovali igračo, ki je sama po sebi nasilna, torej da otrok z njo na primer strelja. Take igrače otroka ne silijo nikamor drugam kot k posnemanju dejavnosti, ki jih je otrok videl v okolju. Iz te igre se otrok ničesar ne nauči, čeprav nekateri pravijo, da otrok s tem sprošča energijo, vendar imamo za ta namen gibalne igre, ki niso nasilne do drugih in se v njih otroci igrajo brez namena, da bi poškodovali en drugega. Čeprav otroku takšne igrače ne kupimo, pa si jo lahko tudi naredi sam: na primer pištolo iz kock, lok iz lesa in podobno, ali pa bo streljal kar s prstom na svoji roki. Če si jo naredi sam, pomeni, da je vložil veliko truda v to, da je prišel do te igrače in na koncu morda z njo niti ne bo streljal. V celoti ne moremo izključiti nasilja iz otrokove igre.

Otroku velikokrat ne prisluhnemo dovolj, da bi videli ali res gre za nasilje v igri ali ne. Če se na primer otrok s starši dogovori, ds se bodo skupaj igrali neko igro, ki vključuje napadanje, kovanje strategij ter ne presežemo okvira igre, s tem ni nič narobe. Če pa se v igro vključimo z namenom, da bi škodovali drugim, pa je to nasilno ravnanje. Otroci nam znajo hitro povedati sami, da se samo igrajo, da nekoga na primer ne bodo zares ustrelili. Kar zraste v njihovi domišljiji, jim ne moremo vzeti in tudi ni samo po sebi slabo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here