Kako vpliva pasivno kajenje na otroka

Z mag. Mercedes Lovrečič, dr. med., specialistka psihiatrinja, Nacionalni inštitut za javno zdravje in ZD Izola, smo se pogovarjali o tem kako pasivno kanjene vpliva na plod in na otroka.

Pasivno kajenje je škodljivo tako ta mater kot za otroka, ki je že rojen.

Zavedati se moramo, da nosečnica ki ne kadi, živi pa v prostou z drugimi kadilci, je izpostavljena pasivnemu kajenju. Tobačni dim prehaja iz matere na otroka preko posteljice in tudi preko mleka. Pri otroku, ki se je že rodil in mati nadaljujeje kajenje, je ta otrok izpostavljen tobačnemu dimu preko pasivnega kajenja, tudi sam postane pasivni kadilec, pa tudi preko mleka, če mati kadilka doji. Če očetje kadijo, pa mamica, nosčenica ne kadi, vseeno to vpliva na otroka, na dojenje, na mleko, zato naj bi se očka odstranil in ne kadil v prostoru, kjer je otrok, da ne bo čutil posledic? To bi bilo idealno. Idealno je, da otroka in nosečnice ne izpostavljamo nepotrebnemu tveganju, posebno, če je sama že prenehala s kajenjem.

Ukrepi za prenehanje kajenje

V Sloveniji imamo na voljo različne oblike pomoči, ki so brezplačne: od materialov za samopomoč, svetovalnega telefona, individualnega svetovanja pri osebnem zdravniku do skupinskih zdravstveno-vzgojnih delavnic, ki jih organizirajo zdravstveni domovi po državi. Če razmišljate o prenehanju kajenja, vam vaš zdravnik pri tem lahko pomaga na različne načine: oceni vaše stanje, izvaja kratke ukrepe (nasveti, priporočila, informacije, svetovanje …), pomembno pa je, da vas pri tem tudi spremlja.

Pasivno kajenje
Pasivno kajenje

 

Več o škodljivosti kajenja za mater in otroka, preberite tukaj.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj