Kako vpliva kajenje tobaka na plod in otroka

2445

Kajenje tobaka je škodljivo tako v obdobju spočetja kot tudi v obdobju nosečnosti, pa tudi po porodu in kasnejšem razvoju otrok.

Podatki kažejo, da se kar 70 % kadilkam otroci rodijo pred predvidenim datumom poroda, porodi pa so težji (carski rez, uporaba vakuum ekstraktorja), ker nikotin zavira sproščanje hormona relaksina, ki omogoči, da ženska lažje rodi po naravni poti. Dojenčki imajo pogosteje manjšo porodno težo (za 200 – 250 g manj) zaradi pomanjkljive preskrbe tkiv s kisikom, kar upočasni rast. Otroci kadilk v povprečju ne presežejo 3200 g porodne teže (otroci nekadilk okrog 3500 g) in tudi porodna dolžina je manjša kot pri otrocih nekadilk. Oglejte si video z  mag. Mercedes Lovrečič, dr. med., specialistka psihiatrinja, Nacionalni inštitut za javno zdravje in ZD Izola.

Kako vpliva kajenje tobaka na plod in otroka

Kajenje tobaka je škodljivo tako v obdobju spočetja kot tudi v obdobju nosečnosti, pa tudi po porodu in kasnejšem razvoju otrok. Kajenje tobaka lahko vpliva na plodnost ženske, ki zato lahko težje zanosi, ker tobak vpliva na hormone za nosečnost. Kajenje tobaka lahko zmanjša plodnost tudi pri moškemu, pri kateremu se lahko plodnost zmanjša za 15%. Kajneje tobaka je nevarno v vseh treh tromesečjih. V prvem trimesečju lahko povzroči spontani splav, prezgodnji porod ali manjšo telesno težo ob porodu. Kajenje ne predstavlja tveganja samo za odrasle, ampak tudi za adolescente in majhne otroke. Predstavlja večje tveganje za pojav raka ne samo na pljučih, ampak tudi v ustni votlini, na požiralniku, v grlu, večje tveganje za nastanek srčno žilnih in možgansko žilnih bolezni, večje je tveganje za kronični bronchitis, predvsem pa je večje tveganje v času nosečnosti.

Kajenje
Kajenje

Pri ženskah, ki so same kadilke v 70% primerov rodijo pred iztekom roka, novorjenček ima manjšo porodno težo in krajšo dolžino telesa. Lahko bi rekli, da je število pokajenih cigarette povezanih z porodno težo. Več cigaret kot noseča mati pokadi, manjša bo porodna teža, in prej kot bo prenehala z kajenjem, bolj se bo pribbližala tisti porodni teži, katero imajo dojenčki mater nekadilk. Podatki kažejo, da so otroci, ki so rojeni mateream kadilka in imajo ob prodou manjšo telesno težo manj razviti, bolj pogosto zbolevajo za boleznimi dihal, kot so bronhitisi, pljučnice, lahko pa se tudi pojavi unetje srednjega ušesa. Nikotin in ogljikovmonoksid povzročata, da je oskrba ploda s kisikom manjša. To je pomembno predvsem v prvem trimesečju, takrat se namreč razvijejo in izoblikujejo organi, in zgodi se , da imajo otroci slabše razvite organe, pojavljajo se anomalije, ki so doživljenjske. Pri kadilkah tobaka je manjša možnost, da bodo rodile po naravni poti, ker nikotin zmanjšuje razpoložljivost relaksina, ki omogoča lažje rojevanje po naravni poti. Pri kadilkah se pojavljajo večje nepravilnosti pri posteljici in več težav kot pri nekadilkah.

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav