Kako vpliva droga na plod in kasneje na otroka

2118

V času nosečnosti je plod izpostavljen uživanju drog, prav tako predstavlja uživanje drog tveganja za nadaljnji razvoj otroka.

V času nosečnosti je plod izpostavljen uživanju drog, prav tako predstavlja uživanje drog tveganja za nadaljnji razvoj otroka. Video z mag. Mercedes Lovrečič, dr. med., spec. psih..

Nosečnost
Nosečnost

Droge prehajajo iz matere na otroka preko posteljice in preko mleka. Otroci so temu izpostavljeni v času nosečnosti, lahko pa že rojeni otroci so temu dodatno izpostavljeni v času dojenja. Prepovedane droge lahko v skoraj vseh primerih, ne glede za kakšno vrsto droge gre, predstavljajo povečano tveganje, da ženska rodi pred iztekom roka, da bo otrok rojen taki materi imel manjšo porodno težo, pogostejši so spontani splavi, lahko tudi nekatere nepravilnosti. Lahko se pojavljajo telesne nepravilnosti, možganske ali nevrološke nepravilnosti, ki so potem prisotne do konca življenja.

Poleg tega se v nekaterih primerih ob porodu, ob prekinitvi popkovnice, pri otroku pokaže abstinenčna simptomatika. Tako, da otrok postane nemiren, razdražljiv, slabo sesa, lahko tudi bruha. Potrebno je tudi povedati, da pri ženskah, ki kadijo tobak, obstaja večje tveganje, da bodo taki otroci tudi kasneje sami postali kadilci. Pri prepovedanih drogah pa se lahko kasneje pojavijo težave v razvoju, kot so težave s spominom, koncentracijo, pa tudi druge nevrološke težave.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav