Kako vodimo otroka, ki potrebuje več pozornosti

3310

Na otroka, ki ne sodeluje in ne uboga, ne smemo gledati kot na moteč dejavnik, temveč kot na otroka s potencialom in energijo, ki jo je s pravim pristopom mogoče koristno uporabiti.

Po besedah Anje Quevedo, otroku, ki potrebuje več pozornosti, moti in ne posluša ali se čuti celo ogroženega, pomaga, če mu dodelimo pomembno vlogo in tako njegovo energijo koristno uporabimo.

Opazila sem, da otrok, ki potrebuje več pozornosti, teka po razredu, moti, ne sliši, ne opazi, da mu kdo hoče nekaj povedati ali se čuti celo ogroženega. Razlog je v tem, da ga večino časa, ko dela nekaj narobe, kregamo. Takšnemu otroku pogosto pomaga, če mu dodelimo vlogo vodje. Rečemo npr.: »Zdaj bomo šli na sprehod, ti pa boš kapetan.«

Tako uporabi svojo energijo, hkrati pa se počuti varnega. S tem ga tudi vodimo, da se navadi, kako voditi energijo, da je koristen. Takšen otrok ima veliko energije in potenciala. Ne smemo ga videti kot moteč dejavnik, ampak ga moramo uporabiti in mu pomagati, da postane največ, za kar je sposoben.

Anja Quevedo

Anja Quevedo

specializantka vzgoje za življenje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav