Kako velik bo moj otrok, ko odraste?

0
1739
trdno_spanje

Porodna velikost in teža se razlikujeta od otroka do otroka. Ampak, ali bo dojenček, ki je velik že ob rojstvu, velik tudi kot odrasel? Ob rojstvu dojenčki običajno tehtajo med 2500 g in 4250 g, povprečno pa 3500 g. Velikost dojenčkov ob rojstvu je običajno med 46 cm in 56 cm, v povprečju pa 51 cm.

Rast po rojstvu

Da naj bi dojenček po šestih mesecih podvojil svojo porodno težo, je splošen način razmišljanja. Vendar pa ni vedno tako. Otrok, katerega starši so genetsko precej majhni in vitki, dojenček pa je bil ob rojstvu precej velik in težak, bo rasel počasneje, zato se bo teža po rojstvu izravnala, glede na genetske predispozicije. Medtem pa bo lahko dojenček, ki je ob rojstvu majhen, njegovi starši pa so veliki in močnejše postave, rasel hitreje. Zato bi bilo treba upoštevati razmerje med težo in velikostjo ob rojstvu in genetsko predispozicijo.

Genetski vplivtrdno_spanje

Enojajčni dvojčki so z manjšimi odstopanji skoraj identični tudi v velikosti. Tu se že kaže, kako geni vplivajo na velikost in rast. Obstaja več formul za računanje otrokove velikosti, ki jo bo dosegel kot odrasel. Ena izmed njih je takšna:

  • Pri dekletih: dolžina telesa matere + dolžina telesa očeta krat 0,5 minus 6cm
  • Pri fantih: dolžina telesa matere + dolžina telesa očeta krat 0,5 plus 6cm
  • Pri ekstremnih nedonošenčkih sta lahko velikost in rast oslabljena. Podobno pa obstajajo tudi hormonska neravnovesja.

Vpliv prehrane

Dobra prehrana je bistvenega pomena za zdravo rast vsakega otroka. Pri tem je posebej pomembno, da mlečno formulo zmešate v skladu z navodili proizvajalca in da se doječe matere ustrezno prehranjujejo, saj bo tako tudi mleko hranljivo in polnega okusa. Če otrok je kašice in nima apetita, mu med obroki ne dajajte sokov, ki otroka nasitijo. Raje mu ponudite vodo ali čaj.

Vir: Parents

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here