Kako vaš dojenček raste in pridobiva težo

26353
Rast dojenčka
Rast dojenčka

Prve tedne in mesece rastejo dojenčki tako hitro, da je komaj mogoče slediti. Najkasneje po pol leta prerastejo zibko ali košaro za dojenčka.

Kot starši rast svojega otroka gotovo spremljate z velikim zanimanje. Tako je tudi prav, kajti hitra rast dojenčka je zanesljiv znak, da v svojem razvoju lepo napreduje in da je zdrav.

Rast dojenčka v dolžino

Ob rojstvu je večina dojenčkov dolgih od 50 do 52 centimetrov, pri čemer so dečki povprečno za centimeter ali dva večji od deklic. Prve mesece človek raste tako hitro kot nikoli več v svojem življenju. Celo v puberteti otroci ne rastejo tako hitro, kot so, ko so bili dojenčki.

Med prvim in tretjim mesecem življenja dojenčki zrastejo povprečno 3,5 centimetra na mesec. Tudi če zrastejo 1,5 centimetra ali 5,5 centimetra, je to povsem normalno.

Velikosti otroka ni treba redno preverjati. Nekateri prepoznajo rast po oblačilih, ki so postala premajhna, drugim komajda uspe, da bi svojega osem tednov starega dojenčka pregovorili, naj se raztegne. Zadostuje, da dojenčka izmeri otroški zdravnik med preventivnim pregledom.

Pridobivanje teže

Povprečna porodna teža znaša 3500 gramov, dečki so nekoliko težji kot deklice. V prvih treh dneh življenja se teža najprej nekoliko zmanjša – to je povsem normalno. Toda že po dobrem tednu vaš dojenček vnovič doseže svojo porodno težo in jo od takrat neprekinjeno povečuje. Prve štiri tedne je težji za 225 gramov na teden. Med osmim in dvanajstim tednom je večina dojenčkov težjih za od 800 do 900 gramov. Svojega otroka tehtajte enkrat na teden. Zapisujte si težo in datume, da boste vedeli, ali normalno pridobiva težo. Podatke lahko vnašate tudi v ustrezno krivuljo v izkaznici preventivnih zdravstvenih pregledov – tako bo takoj jasno, ali je vaš otrok v območju normalnih vrednosti.

Tako raste glava

Pri vseh novorojenčkih je glava v primerjavi s preostalim telesom izjemno velika. Glava pomeni približno četrtino celotne dolžine vašega otroka – pri odraslih samo še osmino. Prve mesece se obseg glave poveča za približno centimeter na mesec, pri čemer rastejo možgani hitreje kot lobanjske kosti. Možgani potrebujejo torej prostor – zaradi tega se mečavi med lobanjskima kostema, fontaneli, zapreta šele po določenem času.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav