DojenčekZ dojenčkom na potKako v vozilu prevažati najdragocenejše – svoje otroke

Kako v vozilu prevažati najdragocenejše – svoje otroke

Skrb za otroka se pri starših začne že preden dojenček ugleda luč sveta. Eno od pomembnih vprašanj je tudi, kako boste svojega otroka varno in brez skrbi prevažali v vašem vozilu.

Izbira otroškega varnostnega sedeža

Sedež za svojega otroka lahko kupite bodisi novega ali rabljenega, ali se odločite za najem. Kot pri mnogo stvareh, je tudi ta odločitev velikokrat odvisna od vaših finančnih zmožnosti. Manuel Pungertnik, inštruktor varne vožnje, priporoča, da rabljen sedež uporabite le, kadar ste prepričani o njegovi zgodovini, to pomeni, da ni bil udeležen v prometni nesreči. Nekatere poškodbe so namreč lahko skrite in očesu nepoznavalca nevidne.

Neodvisni AMZS testi ustreznosti varnostnega sedeža so se v več kot 50 letih uveljavili kot zelo pomembno pomagalo za starše, ki želijo svoje otroke v avtih prevažati čim bolj varno in se znajdejo pred nepregledno izbiro sedežev.

Temeljit in neodvisen test AMZS otroških sedežev pomaga pri nakupni odločitvi, saj sedeže na testu temeljito preskušajo v 4 glavnih kategorijah, v:
• varnosti,
• upravljanju,
• ergonomiji in morebitni vsebnosti škodljivih snovi – tako morajo pri varnosti sedeži prestati preskusne trke (čelne in bočne), pri upravljanju se posvetijo namestitvi sedeža v avtu, pri ergonomiji z otroki preverijo udobje sedenja v sedežih,
• na koncu pa izmerijo še vsebnost škodljivih snovi.

Na podlagi ocene, ki jo posamezen sedež dobi na testu, boste izbor sedežev, primernih za svojega otroka, lažje zožili. Pred nakupom ali najemom se posvetujte z uveljavljenim prodajalcem otroških varnostnih sedežev ali organizacijo, ki jih daje v najem.

Kako voziti otroka

Po nakupu sledi najtežji del vaše naloge pri prevozu otroka – kako ga navaditi na vožnjo in kako ga pripeti, da bo ob hujših zaviranjih ali trkih otroški varnostni sedež lahko odigral svojo vlogo. Prav tako se pojavijo vprašanja, kje otroka voziti, na sprednjem ali zadnjem sedežu.

Velikokrat so starši pri tej najpomembnejši nalogi »premehki« oziroma menijo, da otrok v sedežu zaradi tesno pripetega varnostnega pasu trpi oziroma mu je neudobno.

Največjo varnost za svojega otroka lahko zagotovite le s pravilno nameščenim otroškim varnostnim sedežem, na sedež vozila, in s pravilno pripetimi varnostnimi pasovi za pripenjanje otroka.

Vodilo naj vam bo, da je vsako odvečno oblačilo (bunda, debeli puloverji) ali druga ohlapnost varnostnega pasu prostor, ki bo ob zaviranjih oziroma trkih omogočil preveliko gibanje otroka, kar lahko povzroči telesne poškodbe, ki jih ob pravilni uporabi varnostnega pasu ne bi bilo. V prvi fazi navajanja otroka na vožnjo v varnostnem sedežu je za starša eden večjih izzivov, da vsak jok otroka ocenjuje kot »alarm«, da se otrok ne počuti dobro. Vendar morate biti vztrajni in upoštevati navodila proizvajalcev, saj boste le na ta način zagotovili najvišjo raven varnosti.

»Kot oče dveh otrok in inštruktor varne vožnje priporočam, da ste pri prevažanju otrok dosledni. Neustrezno nameščen otroški varnostni sedež v avtomobilu in nepripet ali malomarno pripet otrok v otroškem sedežu lahko ob trku utrpi nepopravljive posledice (tako psihične kot fizične), ki se jih morate zavedati vnaprej, saj ko se enkrat zgodijo, jih ne morete popraviti. Izognite se jim in bodite otrokom vzor, tudi s tem, da sami dosledno uporabljate varnostni pas. Odrasli smo tisti, ki (so)ustvarjamo prometno varnost in jo prenašamo na naslednje generacije,« Manuel Pungertnik, AMZS inštruktor varne vožnje.

Srečno vožnjo!

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj