Kako ugotoviti potencial otroka in kako ga razvijati

0
1090

Otrok se nauči materinega jezika do tretjega leta starosti.

Otrok se nauči materinega jezika do tretjega leta starosti, nato moramo razvijati njegovo zanimanje naprej in se ne ustaviti na tej točki. To ne pomeni, da otroka priganjamo, »okupiramo«, ampak, da sodelujemo pri njegovem razvoju naprej. V videu Ranko Rajović, ustanovitelj programa NTC, poudarja, kako pomembno je, da naredimo korak naprej.

Da se otrok nauči materinega jezika, nekako do tretjega leta, je za to moral že zelo veliko narediti. Menim, da je učenje materinega jezika najbolj zakompliciran miselni proces. Najpomembnejše obdobje za otrokov razvoj je od 3. do 6. leta starosti, v katerem otrok razvija in oblikuje svoje genske sposobnosti. Slikovno gradivo aktivira najpomembnejše dele možganov in inteligence.

Če učimo reproduktivno, koristimo zelo majhno površino možganov in to je problem, saj je tako učenje repoduktvno. Recimo, ko gre otrok v šolo, mu rečemo, da naj ponovi snov 4,5 krat in si bo tako zapomnil. Tako pogosto učimo naše otroke. Na takšen način naši možgani ne delujejo. To se lahko dokaže z medicinskimi raziskavami. Na primer beremo knjigo, in ugotovimo, da si nismo zapomnili, zato se vrnemo nazaj. Ali pa na primer študent se mora naučiti 300 strani in ko ga profesor vpraša, si bo študent zapomnil, da je to bilo napisano na 50. Strani, zgoraj desno, ne pa točno, kaj je bilo. Absurdno je, da študent ve, kje je to napisano, ne ve pa besedila. Zato je zelo pomembno, da vemo, da naši možgani ne delujejo reproduktivno.

dr. Ranko Rajović

nevroendokrinolog, ustanovitelj programa NTC za spodbujanje inteligence otrok

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj