Kako težka bremena lahko dvigujemo med nosečnostjo

0
12803
Dvigovanje med nosečnostjo
Dvigovanje med nosečnostjo

Še posebej proti koncu nosečnosti ni enostavno dvigovati stvari, poleg tega pa vas navzdol vleče še trebuh.

Vendar dviganje (predvsem težkih bremen) med nosečnostjo ni samo nepraktično in naporno, ampak tudi nevarno za vas in vašega otroka.

Nekateri zdravniki menijo, da pod pretežke stvari, ki jih nosečnica ne bi smela dvigovati, sodijo stvari, ki tehtajo več kot 5 kg. Vendar pa je to, koliko je nekaj za koga težko, subjektivni občutek. To pomeni, da pač ne dvigate tistega, kar se zdi težko vam. To je za nekoga lahko že polna nakupovalna vrečka. Seveda pa se dviganju težkih stvari med nosečnostjo ni treba vedno izogibati. Če imate doma že kakšnega otroka, ga lahko mirne duše kdaj vzamete v naročje. Držite se naslednjega pravila: dokler imate občutek, da nekaj z lahkoto dvignete, ni nič narobe.

Matere, ki že imajo otroke in opravljajo takšno delo, pri katerem so navajene dvigovati, imajo telo pripravljeno za dvigovanje. Vendar pa se morate izogibati dvigovanju težkih bremen med nosečnostjo, če vam to ginekolog izrecno prepove. Upoštevajte pa to, da ne nosite težkih stvari dlje časa in na dolge razdalje.

Zakaj je nevarno dvigovanje težkih bremen med nosečnostjo

Med nosečnostjo so mišice in vezi na hrbtu in trebuhu zelo pod stresom. Pri dvigovanju težkih bremen v nosečnosti so že tako preobremenjene vezi še bolj napete. Tako pride do težav s hrbtenico. V hujših primerih lahko dvigovanje težkih bremen med nosečnostjo celo privede do prezgodnjega poroda ali spontanega splava.Dvigovanju težkih bremen se lahko izognete tako, da prosite druge za pomoč. Če se mu ne morete izogniti, imejte hrbet med dvigovanjem in nošenjem čim bolj vzravnan. Dviganje težkih bremen v nosečnosti je dodatna obremenitev mišic in sklepov. Da bi se izognili zapletom, se morate, kolikor je to mogoče, tega vzdržati. morate poskusiti, da se vzdrži tega, kot je mogoče. Bodite pozorni na držo in ne pretiravajte.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here