OtrokKako staršem olajšati vstop otroka v vrtec

Kako staršem olajšati vstop otroka v vrtec

Na vstop otroka v vrtec se pripravljajte skupaj z otrokom. Najprej se pogovorite sami s seboj in med seboj, da boste k uvajanju v vrtec pristopili samozavestno ter z zaupanjem, da bo za otroka v vrtcu dobro poskrbljeno.

Vstop otroka v vrtec & kdo naj uvaja

Uvajalno obdobje naj prevzame tisti starš, od katerega se bo otrok lažje ločil oziroma ki se bo lažje ločil od otroka. Čas predaje otroka v vrtec naj bo hiter, odločen in brez oklevanja, kjer lahko otrok začuti strah starša in se seveda ustraši tudi sam, kar lahko povzroči težavo pri vstopu v skupino. Pogosto se obnese, da otroka v vrtec uvaja oče. V večini primerov prehod v vrtec dojamejo manj čustveno in otroka lažje predajo vzgojiteljicam. Uvaja lahko tudi teta ali stric, babica ali dedek. 

7 nasvetov uspešnega uvajalnega obdobja

1. Doma naj osvojijo rutino, ki jo bodo imeli v vrtcu

V vrtec se najlažje uvedejo otroci, ki so že doma vsaj do neke mere usvojili rutino, ki jo bodo imeli v vrtcu. Pozanimajte, kdaj imajo obroke in kdaj gredo spat. Začnite otroka navajati na to zadnji mesec pred odhodom v vrtec.

2. Naj to ne bo prva izkušnja ločitve

Uvajanje bo lažje, če bo otrok že imel izkušnjo, da je za kakšno uro ločen od mame. Poskusite z nekom, ki mu zaupate. Ko otroka predate, se osredotočite na svoje občutke, poskusite se pomiriti in osredotočiti na to, kaj otroku sporočate, da ga predajate osebi, ki ji zaupate in s katero je varen.

3. Opišite vašega otroka vzgojiteljicam

Vzgojiteljicam povejte o svojem otroku – kaj rad počne, česa ne mara, kaj že zna, na kakšen način se uspava, kako je s prehrano. Dogovorite se za individualni sestanek, kjer se boste z vzgojiteljicami spoznali in dogovorili za okvirni potek uvajanja, ki se ga bodo držali, da bo vstop otroka v vrtec kar najlažji.

Zaupajte strokovnim delavcem, ki imajo izkušnje z uvajanjem in bodo za otroka poskrbeli. Začetne težave so normalne in lahko se zgodi, da bo še najbolj pogumen otrok v času uvajanja potočil kakšno solzo, saj gre za veliko spremembo v njegovem življenju. Vendar se navadno otroci po vstopu v igralnico – če se slučajno potoči kakšna solza – hitro pomirijo, saj se jih »pocarta« in preusmeri v aktivnosti. V nasprotnem primeru pa vas bodo strokovni delavci poklicali in po potrebi prilagodili čas uvajanja.

4. Prvič v igralnici

Ko boste z njim prvič v igralnici, bodite njegov varni pristan. Če je to mogoče, se usedite poleg njega in samo opazujte. Pustite ga, da raziskuje. Odzivajte se nanj le toliko, kot on potrebuje. Včasih starši veliko govorijo, skušajo otroka animirati, ga spodbuditi, da se priključi k igri – ni potrebe po tem. Vse kar vaš otrok potrebuje je to, da se lahko zateče k vam po tolažbo, če bo čutil, da jo potrebuje. Če bo ob prvem obisku vrtca samo opazoval in sedel v vaši bližini, je to povsem v redu. Postopoma se bo opogumil in začel raziskovati okolico. Takrat mu boste pokimali, se mu nasmehnili in mu s tem dali znak, da je to zanj varno.

5. Miren preostanek dneva

V uvajalnem obdobju si vzemite čas in poskrbite za umirjeno preživljanje preostanka dneva. Prilagodite se otroku in počnite aktivnosti, ki so mu všeč.

6. Še več potrpežljivosti

Bodite pripravljeni na to, da bo otrok v času uvajanja potreboval več starševske potrpežljivosti, pozornosti in nežnosti, saj bo skušal nadoknaditi vašo odsotnost. Čeprav se je npr. pred tem že sam za določen čas igral, se vas bo morda prve dni uvajanja oklepal in bolj iskal vašo družbo. Morda bo bolj razdražljiv, neješč ali se bodo pojavile težave s spanjem. Možno je tudi, da vas bo zavračal in kazal, da vam zameri. Vendar ne pozabite, da so ti začetni odzivi nekaj čisto običajnega. Naj vam to ne vzame poguma pri uvajanju, saj bodo kmalu minili.

7. Uvajajte postopoma

Obdobje uvajanja s starši navadno traja dva tedna. Zato si vzemite dovolj časa, da se uvaja postopno. Da boste otroku na voljo, ko vas potrebuje in da tudi sami ne boste pod dodatnim stresom. Po uvajalnem obdobju se priporoča, da otroka v vrtec pripeljete vsak dan ob isti uri in ga vsak dan ob isti uri pridete iskat.

Zaupajte, da bo otroku v vrtcu lepo

Pomislite na vse izkušnje, znanje in prijetna doživetja, ki jih bo otrok doživel v vrtcu. Zanj je vrtec okolje, znotraj katerega intenzivno pridobiva izkušnje na področju odnosov. Uči se, da smo si ljudje različni. Da se ob različnih ljudeh različno počutimo in da ljudje na različne načine komuniciramo. Vrtec je tudi okolje, kjer se otrok intenzivno uči – hranjenja, higienskih navad, govora, spalnih navad, vedenja, oblikuje rutino. Zaradi vrstnikov in strukturiranega okolja se bo vsega tega naučil veliko hitreje in lahko tudi lažje kot doma.

Verjemite, da zmore

Če verjamete, da otrok zmore in če verjamete, da otrok ne zmore – v obeh primerih imate prav. Otrok je pri enem letu še zelo povezan z mamo. Pomembno je, kakšne signale sprejema iz vaše strani, ko prihaja v interakcijo z drugimi ljudmi. Če bo dobil signale, da je okolje, v katerega vstopa varno in starša zaupata ljudem, ki so tam. Če bo na vašem obrazu videl nasmeh, odobravanje in pomirjenost, bo prag igralnice bistveno lažje prestopil.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj