Kako spravimo otroka spat

0
1188
Spanje.
Spanje.

Starše navadno delimo v dve kategoriji: tiste, ki svoje življenje popolnoma podredijo otroku, in tiste, ki otroka podredijo svojemu življenju. Tudi odnos do spanja je v veliki meri odvisen od tega, v katero skupino sodijo starši. Če že vnaprej obupajo in se v mislih sprijaznijo z meseci neprespanih noči, morda celo leti, bo to postala samouresničljiva napoved. Novorojenčkovi starši se spopadajo predvsem z dvema izzivoma: kako navaditi otroka, da bo zaspal sam, in kako doseči, da bo njegovo nočno spanje čim daljše. Naučiti dojenčka, da bo zaspal, je preprosto. Te spretnosti se namreč lahko priuči.

Teže pa je doseči, da bo spal vso noč. Zlasti v prvih treh mesecih je ritem otrokovega spanja odvisen tudi od načina hranjenja, torej od tega, ali ga hranite po steklenički ali dojite. Dojeni otroci se ponoči zbujajo pogosteje. Nekateri dojenčki se privadijo samostojnemu spanju veliko hitreje kot drugi. Dojenčki se zelo hitro oprimejo navad, tako dobrih kot slabih.

Če nočete biti povsem izčrpani in neprespani, je zelo pomembno, da ste pri organizaciji razporeda spanja in budnosti skrajno dosledni. Čim dlje boste vztrajali pri določeni (slabi) navadi, tem teže jo bo odpraviti. Morda bo vaš otrok neutolažljivo jokal, ko ga boste položili v posteljico in odšli, vendar je to naraven del učnega procesa.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj