Kako spodbujati otrokovo nadarjenost

0
1588
Spodbujanje nadarjenosti otroka
Spodbujanje nadarjenosti otroka

Nadarjeni otroci so pogosto “težavni” s svojimi nenavadnimi vprašanji in domišljijo, zato potrebujejo spodbudo, vi pa morate ostati potrpežljivi. Ne smete jih omejevati v njihovi ustvarjalnosti.

Nadarjenost otroka se lahko kaže v različnih oblikah in obsegih. Če bi starši trenutke, ki jih preživimo z otrokom, izkoristili kakovostno, bi opazili. A namesto tega v času, ko smo z otrokom, govorimo po telefonu, na koncu pa otroka peljemo na tečaj.

Vsak otrok je genetsko edinstven. Njegov potencial ima močno zasnovo, toda potrebuje spodbudno okolje (motivacijo), da lahko svoj potencial razvije. Zelo pomembno je, da nadarjenost otroka odkrijemo že v predšolskem obdobju in mu posvetimo dodatno pozornost, da bi svojo nadarjenost lažje razvil. Vendar je treba biti previden z opredeljevanjem, ker so vsi otroci še v razvoju. Pomembno je spodbujati napredek, njihove nadarjenosti, razvoj na vseh področjih pri vseh otrocih, hkrati pa prepoznavati individualne potrebe vsakega posameznika, tako v smislu morebitnih primanjkljajev na določenem področju kot presežkov v smislu nadarjenosti, ter jim nuditi največ v to smer. Vsi smo nadarjeni, vendar nimamo želje in možnosti, da bi nadarjenost razvili. Kljub temu, če tudi otrok ne napreduje v zgodnjem otroštvu, ni vse izgubljeno, morda bo kasneje razvil svoj potencial in zaradi svoje želje še hitreje napredoval.

Značilnosti nadarjenih otrok:

 • radovednost,
 • raznoliki interesi,
 • vztrajnost,
 • vedoželjnost,
 • spraševanje o vsem mogočem,
 • dajanje nenavadnih, redkih odgovorov,
 • zanimanje za ustvarjalne aktivnosti (ples, petje, literatura, glasba),
 • domiselnost,
 • sposobnost vodenja in vplivanja na druge,
 • razvit občutek za pravičnost,
 • samostojnost,
 • sposobnost empatije,
 • bogato besedišče,
 • spretnost v umetniški dejavnosti,
 • motorična spretnost.

Vendar iz tega še ne vemo, ali je otrok res nadarjen, morda je samo tako priden na vseh področjih. Razlikujemo med pridnim in nadarjenim otrokom, razlike se kažejo v:

Priden otrokNadarjen otrok
pozna odgovore,postavlja vprašanja,
je zainteresiran,je zelo radoveden,
ima dobre ideje,ima neobičajne ideje,
uživa v družbi vrstnikov,uživa v družbi starejših,
odgovarja na vprašanja.razpravlja o podrobnosti, analizira.

 

Otroci potrebujejo ljubezen, varnost in svobodo

Nadarjeni otroci so pogosto “težavni” s svojimi nenavadnimi vprašanji, domišljijo, niso radi omejeni. Potrebujejo torej “red”, ki jih ne bo omejeval v njihovi ustvarjalnosti. Pomembno vlogo pri razvoju nadarjenosti otroka imate starši. Spodbujajte otroke, da se preizkusijo na več področjih, poskusijo npr. več inštrumentov, različne športe itd. Predvsem pa, da dobijo podporo za napredovanje, ko pokažejo napredek, zanimanje. Otrok naj v vseh aktivnostih uživa, in naj to ne bo »zaveza« (npr. če se začne učiti klavir, da mora dokončati glasbeno šolo). Starši vse prevečkrat želite, kaj vse naj bi znal naš otrok, pozabljate pa na njegove želje in področja, ki ga morda bolj zanimajo, na katerih bi lažje napredoval, razvil svoj potencial. Vse preveč je tekmovalnosti med starši (primerjanje v vrtcih, na koliko krožkov hodi otrok, koliko inštrumentov igra ipd.). Če bo otrok užival v dejavnosti, bo uspešen in z veseljem hodil na ure, če pa bo »moral« hoditi, ker je to želja staršev, ne bo vidnega napredka, izgubil bo veselje, če ne tudi zasovražil.

Da bi starši spodbujali otrokovo nadarjenost, je pomembno, da odgovarjate na vsa otrokova vprašanja, z njim raziskujete. Svojim otrokom ponudite dejavnosti, v katerih se bodo lahko svobodno izražali: ne popravljajte njihovih slik, risb in drugih likovnih izdelkov, niti jih pretirano (nerealno) ne hvalite, ne nudite jim preveč pobarvank ter jih ne omejujte in ne utesnjujte z nesmiselnimi omejitvami. Potrebujejo jasna, smiselna pravila, ki jih razumejo, in naučiti se morajo upoštevanja teh pravil. Ponudite jim bogate glasbene dejavnosti, peljite jih v gledališče, veliko časa preživite z njimi ob knjigah, v naravi ob igri z naravnimi materiali, ki ustvarjalnost spodbujajo in ne zavirajo kot popolne igrače iz trgovin.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidija Jerše

mag. prof. predšolske vzgoje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here