Kako se spremljevalec pripravi na porod

0
957

Spremljevalec je partner, lahko pa tudi kdo drug - sestra, prijateljica, sorodnica, kdorkoli, s katerim se bo porodnica počutila sproščeno ob porodu.

Kako pa se pripravi na porod, smo se pogovarjali z magistro zdravstvene nege, diplomirano medicinsko sestro, babico Gordano Njenjić.

Vsekakor je pomembno, da se pripravi. Pri nas imamo tudi priprave za prisotnost na porodu, pa ne samo očetov, ampak tudi drugih spremljevalcev, tudi partner, partnerk ali nekdo ki mu porodnica zaupa in se bo dobro počutila v tem času porajanja, v tem času popadkov. V naših šolah se na to pripravijo na več načinov.

Pri naših pripravah to poteka na različne načine, lahko je del s samo nosečnico ali pa tudi posamezno. Pri nas to poteka tako, da jim razložimo kako sam porod sploh poteka, da si znajo to predstavljat in kako se sploh vse začne, kako se potem stopnjuje, kako pride do samega iztisa ploda  in kako potem oskrbimo samega otroka. To vse si pogledajo na diapozitivih, po slikicah, je pa res da to poteka med nosečnostjo, te priprave in je potem tudi pomembno da se pogovarja v nosečnosti z nosečnico, ker oba se pripravljata na porod in nosečnica ima svoje želje, ima svoje načrte, porodne načrte in je tukaj dobro, da že v nosečnosti sodelujemo skupaj, da oče prisluhne željam, prisluhne načrtom, kako si ona predstavlja porod, pa včasih se ne izide tako, kot si misli nosečnica, ampak vseeno je dobro da jo podpiramo v nosečnosti pri tem, pri teh načrtih in tudi seveda ko pride do samega poroda da tudi tam nadaljujemo podporo in sodelovanje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gordana Njenjić

http://www.kclj.si/

mag. zdr. neg., dipl. m. s., babica, Šola za starše Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here