Kako se spremenijo spalne navade med nosečnostjo

0
722
Spanje nosečnice
Spanje nosečnice

Biti noseča in imeti miren spanec – to pri večini nosečnic ni povsem enostavno. Komaj kakšna nosečnica v poznejši nosečnosti spi celo noč brez prekinitve.

Biti noseča in imeti miren spanec – to pri večini nosečnic ni povsem enostavno. Med nosečnostjo se bodo vaše spalne navade spremenile, kar je povsem normalno. Tako vas vaš dojenček počasi pripravlja na čas po porodu. Spanje nosečnice je zato pogosto moteno.

Na začetku nosečnosti se pri večini žensk poveča potreba po spanju.

Zaradi fizičnih sprememb, povečanega krvnega obtoka, stresa in morebitne slabosti se veliko nosečnic tudi čez dan počuti utrjenih in spi več časa. Pri nekaterih je ravno velika utrujenost ena izmed prvih znakov nosečnosti. Utrujenost običajno izgine po tretjem mesecu nosečnosti. Proti njej se je nesmiselno bojevati, saj telo potrebuje spanec. Ravno nasprotno pa je v nadaljevanju nosečnosti: raziskovalci so prepričani, da se v poznejši nosečnosti zmanjša količina globokega spanca, pride pa tudi do nočnega zbujanja ob istem času.

Spanec na koncu nosečnosti in med dojenjem je tako imenovan »prolaktinov spanec«, saj je hormon prolaktin odgovoren za površno spanje. Ženske ne padejo v globok spanec, da potem lažje vstanejo in lažje ponovno zaspijo nazaj. Obstaja veliko razlogov za vstajanje: telo je vse težje, ležanje neudobno, pojavljajo se mišični krči, bolečine v hrbtu, zgaga, gibanje otroka v trebuhu, pogosto uriniranje in splošno nelagodje. Tudi duševnost igra veliko vlogo – rok se bliža. To zaposluje nosečnice predvsem v sanjah.

Do neprespanih noči lahko vodijo tudi strahovi in skrbi nosečnice.

Ponoči, ko ne morejo spati, si postavljajo neizrečena vprašanja: Kakšno je življenje z otrokom? Ali se bo rodil zdrav? Mame, ki pričakujejo drugega ali tretjega otroka, imajo manj težav s spanjem, saj že vedo kaj jih čaka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here