Kako se rodi otrok?

0
1540
porod

Rojstvo je kot vožnja po toboganu, fizično in čustveno razburjenje, tako za vas kot tudi za vašega otroka. Prične se z blagimi popadki, ki postajajo vedno močnejši, vse dokler ni težavno delo odpiranja materničnega vratu – to je proces dilatacije – zaključeno. Ko se zaključi prva faza poroda, se prične druga faza – faza potiskanja, med katero otrok potuje vzdolž porodnega kanala – dolg je približno 23 cm – v zunanji svet.

Proces rojevanja se začne s popadki. Popadki se kažejo kot ritmični krči in napenjanje maternice, največje mišice v ženskem telesu. Z vsakim popadkom se maternica premakne navzgor in potisne otroka navzdol proti materničnemu vratu. Pritisk otrokove glave postopoma tanjša in širi maternični vrat. Otrok je obrnjen proti vašemu boku, najširši del njegove glave pa se nahaja v najširšem predelu vaše medenice.

Ob koncu prve faze poroda se maternični vrat preoblikuje iz debelega in zaprtega izhoda v mehko in tanko odprtino. Ko je razširjen do konca na okoli 10 cm, ga je mogoče čutiti kot rob čajne skodelice, glava vašega otroka – če je ta v pravilni legi – pa se nahaja v središču skodelice. Otrok ima sedaj brado na prsih, njegova glava in zgornji del telesa se pričneta obračati ter sta obrnjena proti vašemu hrbtu.porod

V času, ko je maternični vrat popolnoma razširjen, se maternica in nožnica združita v enotno cev brez robov ali krivin in tvorita porodni kanal. Vaš otrok se je zasukal za 90 stopinj in je sedaj obrnjen proti vašemu hrbtu. Med drugo fazo potiskanja se popadki, ki dajejo občutek valovanja, spremenijo v nagon k potiskanju. Vaš otrok aktivno pomaga pri porodu tako, da se z nogami odriva od sten maternice in si z gibanjem glave izbori pot skozi maternični vrat in nožnico.

Ko se vaš otrok spusti po porodnem kanalu, potuje pod sramno kostjo in nato še skozi odprtino v mišicah medeničnega dna. Čeprav je to potovanje nekakšno tesno iztiskanje, otrok pripomore k lažjemu porodu tako, da se njegove mehke lobanjske kosti prekrijejo – zato se lahko lobanjski obseg zmanjša za 1 cm. Otrok spusti glavo navzdol, da je čim ožja med potovanjem skozi medenico. Ko se že vidi teme otroka skozi razširjeno nožnico, bo naslednjih nekaj popadkov potisnilo otrokovo glavo iz vašega telesa.

Ko je glava porojena, se otrok obrne in zravna vrat, da je znova obrnjen proti vašemu boku. Z naslednjim popadkom so rojena njegova ramena, najprej eno in nato še drugo, roke pa so pri tem čvrsto ob telesu. Ko so enkrat zunaj tudi ramena, preostanek telesa hitro spolzi ven in otrok je končno zunaj.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here