Kako se razvijajo otrokovi možgani

1577

Kako se razvijajo otrokovi možgani in katero obdobje je najpomembnejše za otrokov razvoj?

Otrok dobi del nevronov od staršev – genetika, ostali del se najbolje razvija do tretjega oziroma petega leta starosti. Zato je pomembno, da starši v zgodnjem obdobju otroštva otroke spodbujamo, da skozi igro spodbujajo razvoj sinaps, pojasnjuje Ranko Rajović, ustanovitelj Mense Srbija in član komiteja za nadarjene pri svetovni organizaciji Mensa, program NTC za spodbujanje inteligence otrok.

Pomembno je da vemo, da del živčnega sistema dobimo od staršev. Razvoj intelligence je odvisen od števila teh celic. Največji razvoj v otroku se dogaja od tretjega do petega oziroma sedmega leta starosti. Za starše je pomembno, da razumemo, da ko se otrok rodi, ima več sinaps, in del teh sinaps odmre recimo primitivni refleks, katere dojenček potrebuje ob rojstvu.

Ko možgani ugotovijo, da otrok ne potrebuje več teh sinaps, odmrejo in nastanejo nekatere druge sinapse. In te so najpomembnejše. Do petega leta jih nastane nekako 50 %, do 7. leta nekako 70 % in nadaljnih 20 % do dvajsetega leta starosti. Najpomebnejše obdobje je torej do 5. leta starosti, vendar starši na žalost naredijo veliko napak v tem času.

dr. Ranko Rajović

nevroendokrinolog, ustanovitelj programa NTC za spodbujanje inteligence otrok

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav