Kako se razvija dojemanje samega sebe

0
629

Dojenček se takoj po rojstvu začne zavedati, da lahko sproži odziv pri drugih in da njegovo vedenje vpliva na druge. To se razvija postopno, in sicer tako:

  • Novorojenček Novorojenček v glavi zelo hitro splete povezavo med svojim glasnim jokom in pojavom staršev pri njegovi posteljici. V nekaj tednih se nauči, da je jok uspešna strategija za priklic staršev.
  • Pri približno 3-6 mesecih Ker vse bolje nadzoruje roke, lahko v njih drži ropotuljo, maha z njo in tako povzroči hrup. Uživa v zavedanju, da ima takšen nadzor nad predmetom.
  • Pri približno 6-9 mesecih Ko sedi brez opore, pomisli, da bi rad imel neko igračo, in seže po njej. Ker zmore uskladiti zaznave, željo in dejanje, je veselje še večje.
  • Pri približno 1 letu Vse boljše sposobnosti mišljenja malčku omogočajo, da izpelje bolj zapletene postopke, ki vključujejo vzrok in posledice. Če na primer vidi, da je igrača zunaj njegovega dosega na brisači, bo brisačo potegnil k sebi in tako prišel do igrače.
  • Pri približno 2-3 letih Dojemanje sebe je tako izrazito, da ne pomisli več na druge. Pri tej starosti so pogosti izbruhi togote, ker se otrok noče sprijazniti, da je tisto, kar hočete vi, pomembnejše od tistega, kar želi sam.
  • Pri 3-4 letih Zdaj ve veliko več o sebi, na primer ali je deček ali deklica, pozna svoje ime in starost. Vse to vam tudi pove, če ga vprašate.

Vir: Moj čudežni malček

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here