Kako se nosečnice lahko pripravijo na psihične spremembe

1396

Psihične spremembe se lahko pojavijo v nosečnosti.

Nosečnost običajno delimo na tri obdobja – I., II. In III. trimester. Eva Hrovat Kuhar, diplomirana psihologinja in družinska ter vedenjska terapevtka poudarja, da so vedno pojavlja veliko vprašanj med partnerji, o tem pa se morata pogovarjati. Lahko si pomagata s planom ali zapišeta + in -, ki jih vidita v tem obdobju ali kasneje in predvsem kako vidita skupno življenje v prihodnosti.

Nosečnost se šteje kot eno obdobje, ampak so to v resnici 3 obdobja. Pomembno je, da se prej pripravimo, če je to načrtovana nosečnost, da se ženska prej pripravi, pogovori s partnerjem in da ve, kaj jo čaka. Od začetka ni samo veselje, ampak je tudi ambivalence, prisotna je skrb, ali bomo zmogli finančno, ali bom še vedno privlačna za partnerja, kako bova s službo, zato je izredno pomemben pogovor. Socialne vloge se zamenjajo, ni več samo hči, sestra, ampak tudi sama postane mati.

V to socialno mrežo je vpeto vse okolje in je pomembno, da vemo kaj pričakujemo. Zadeve so zelo rešljive, če naredimo kakšen spisek, da napišemo pluse in minuse. Nosečnice imajo pogosto tesnobo, jih je strah, se počutijo nelagodno in v teh primerih je pomembno poiskati pomoč psihologa ali ginekologa ali katerega drugega strokovnjaka.

Eva Hrovat Kuhar

diplomirana psihologinja ter družinska in vedenjska terapevtka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav