Kako se pri dojenčku v maternici razvijajo čutila

0
1352
9.teden.jpg

Ne samo psihično, ampak tudi fizično je mali človek že zelo zgodaj čuteče bitje: prve reakcije na dotik kože prikazuje zarodek pri starosti 50 dni. Najprej se pri dojenčku prebudi občutek dotika: že v sedmem tednu lahko otrok čuti, kako je obdan s plodovnico, občuti pa tudi delovanje materinih notranjih organov. Najprej otrok čuti z ustno regijo, kjer je v koži večina živčnih celic. Dojenček v dvanajstem tednu nosečnosti že ima majhne roke in vsak prstni odtis je opremljen z mrežo občutljivih celic. Do 17. tedna je čutilo za dotik razvito že v vseh regijah kože.

Od približno 22. ali 24. tedna po spočetju se pojavi občutek za bolečino. Zato si je težko predstavljati, da so v 70-ih letih menili, da je dojenček v maternici slep, gluh in ne čuti bolečin. Ta pogled je bil tako razširjen, da so bili celo nedonošenčki operirani brez anestezije.9.teden.jpg

Od 17. tedna se bo verjetno razvil občutek za ravnotežje. Otrok čuti, kadar mati spremeni svoj položaj.

Vsaka nosečnica opazil naslednje: pri uporabi električne zobne ščetke ali loputanju z vrati, otrok v maternici nekoliko trzne. Med 18. in 25. tednom nosečnosti je pri dojenčku že razvit sluh. Štiri do pet mesecev star plod celo jasno sliši in ve, kaj mu je všeč: odgovarja mu mirna glasba, medtem ko pri glasni glasbi postane nemiren.

Od 20. do 28. tedna dojenček že spi. Skozi ves dan otrok večkrat zadrema za približno 20 minut naenkrat. Zdaj se pojavijo še ostala čutila: otrok vidi (svetlo / temno), vonja in okuša.

Vir: Urbia

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here